Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge amb una parella d'uns 50 anys asseguts revisant documents amb cara seriosa i un cercle amb un senyal del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

El motiu pel qual la Seguretat Social treu fins a un 20% de moltes pensions

Aquest percentatge que resta l'organisme es relaciona amb la pensió d'incapacitat permanent total qualificada

La incapacitat permanent va acompanyada de diferents graus i es pot dividir en parcial, total, absoluta o gran invalidesa. Aquest grau és el que la Seguretat Social té en compte a l'hora de concedir-ne la pensió i la quantia.

L'import pot variar entre el 55% i el 100% de la base reguladora. La incapacitat permanent total qualificada, per exemple, té un 75% de la base reguladora. Tot i això, l'organisme pot retirar un 20% si es donen dues situacions.

Què és la incapacitat permanent qualificada

La incapacitat permanent qualificada és una incapacitat total que va millorant a partir dels 55 anys. Aquesta es produeix quan el treballador queda incapacitat per dur a terme la seva professió habitual, però no per a cap altre tipus de feines.

Com que es pot tornar a treballar, la Seguretat Social considera que li correspon una pensió del 55% de la base reguladora. Tot i això, si amb 55 anys no es troba ocupació, l'organisme concedeix un plus del 20%, a causa de la dificultat per accedir a la feina.

Quan pot treure la Seguretat Social aquest 20% de la pensió

Igual que la Seguretat Social ofereix aquest plus, també el pot retirar. La raó és que aquest complement es concedeix sota certs requisits.

Trobar feina

L'organisme retirarà aquest 20% extra de la incapacitat permanent total qualificada si la persona que té dret a rebre'l inicia una nova feina. Caldrà comunicar la nova ocupació a la Seguretat Social i aquesta retirarà la quantia corresponent.

Muntatge d'un home fent una moneda dins d'una gerra
La Seguretat Social retira el complement si es troba feina o s'assoleix l'edat de jubilació | Juan Moyano, Getty Images, Seguridad Social

Edat de jubilació

En segon lloc, l'organisme retira aquest complement quan el treballador arriba a l'edat de la jubilació. La raó és que, en aquest moment, la persona començarà a rebre la pensió nova. Les dues prestacions són incompatibles.

Es pot renunciar a la pensió de jubilació?

A l'article 163.1 de la Llei General de la Seguretat Social, però, s'estableix que, si l'interessat ho sol·licita, es podria renunciar a cobrar la pensió de jubilació i continuar percebent la d'incapacitat permanent.

De manera general, però, això sol ser una excepció. A més, està subjecte a condicions. Si no s'ha cotitzat prou per a la pensió de jubilació, potser sí que és més beneficiós rebre l'altra prestació amb el 20% extra de la Seguretat Social.