Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge del cartell de prestacions del SEPE amb un caixer traient diners

Es pot fer: els motius pels quals el SEPE sí que podria pagar-te l'atur en efectiu

Tot i que són excepcions poc comunes, pot passar en dos casos

Cobrar l'atur a Catalunya no és només un suport financer, sinó també una xarxa de seguretat necessària. I ho és perquè permet a les persones enfrontar la transició laboral amb més tranquil·litat.

Aquest suport econòmic proporciona estabilitat mentre es busca una nova oportunitat laboral. Això permet als afectats centrar-se a millorar les seves habilitats, explorar noves opcions i prendre decisions informades sobre el seu futur professional.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) és l'organisme encarregat d'atorgar la prestació d'atur. Sol fer-ho a través d'un ingrés al compte bancari. Especifiquen que serà «al compte de l'entitat financera que indiquis, sempre que en siguis titular».

Les excepcions a l'ingrés al compte: dos casos

No obstant això, hi ha dues excepcions per les quals es permet rebre aquesta prestació en mà per part del SEPE. Ara bé, és cert que l'ingrés sol ser al compte titular del beneficiari.

En primer lloc, aquest organisme et podrà pagar en efectiu quan no pugui ingressar la prestació al compte. Això no sol passar, però és possible que, en algun moment assenyalat, tinguis un problema i no hi hagi més remei que pagar en efectiu.

Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
El pagament de la prestació sol ser en compte bancari, però n'hi ha excepcions. | Europa Press, Getty Images

La segona opció, encara que tampoc no és comú, pot ser més habitual. Correspon a quan el beneficiari assegura que la prestació al compte bancari li pot ocasionar un perjudici greu. Tot i que això és difícil d'entendre, explicarem alguns exemples.

La primera és trobar-se en una situació que requereixi una protecció especial o ser víctima de violència de gènere o domèstica. El fet que el pagament sigui en efectiu té l'objectiu de preservar la identitat i la seguretat de les persones afectades.

El segon cas pot afectar persones grans o del medi rural, que no tinguin tants recursos. És quan es justifica i s'al·lega la impossibilitat d'obrir un compte corrent per part de la persona treballadora.

El tercer cas és, però, més ampli. Es tracta d'obtenir l'autorització del SEPE per al pagament mitjançant rebut. Les raons proporcionades per la persona treballadora per obtenir aquesta autorització han d'estar degudament justificades a l'expedient.

Logo de WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Requisits per cobrar l'atur a Catalunya

Per accedir a la prestació per desocupació a Catalunya, cal complir els requisits següents:

- Estar afiliat/ada i en situació d'alta o assimilada a l'alta a la Seguretat Social amb cobertura per desocupació.

- Trobar-se legalment aturat/ada, estar disponible per buscar feina i acceptar ofertes laborals adequades. La sol·licitud ha d'incloure un acord d'activitat.

- Mantenir-se inscrit/a com a demandant d'ocupació durant tot el període de percepció de la prestació.

- Haver treballat i cotitzat a l'atur almenys 360 dies en els darrers 6 anys. Això abans de la situació legal de desocupació o el cessament de l'obligació de cotitzar.

- Per a persones emigrants retornades, haver cotitzat a l'atur a Catalunya durant almenys 360 dies en els 6 anys anteriors al retorn. Això sense percebre cap prestació en un altre país de l'Espai Econòmic Europeu o Suïssa.

- No haver assolit l'edat ordinària de jubilació.

- No dur a terme activitat per compte propi o feina a temps complet. Tret que aquesta sigui compatible segons un programa de foment d'ocupació.

- No percebre una pensió de la Seguretat Social incompatible amb la feina.