Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona amb un paper i un boli i una maqueta duna casa en miniatura sobre una taula

L'últim moviment dels bancs amb què molts espanyols es veuen perjudicats

El panorama financer ha estat afectat per la pujada dels tipus d'interès

Actualment, estem vivint un problema amb el finançament bancari. Aquest està molt relacionat amb la pujada dels tipus d'interès, una decisió del Banc Central Europeu amb l'objectiu de contenir la inflació que ha assolat Europa.

Les entitats, en aquest aspecte, es mostren cada cop més reticents i són molt estrictes en els seus requisits perquè tant famílies com empreses puguin accedir a diferents préstecs. Això comporta que tots dos grups hagin de lluitar contra el seu encariment.

El finançament a les llars espanyoles ha caigut en picat

De manera general, el finançament a les llars va caure un 1,4 % el darrer mes de maig, tal com va compartir el Banc d'Espanya, i va arribar als 689.251 milions d'euros. Des del maig del 2022 s'ha reduït, per part seva, en més de 13.700 milions d'euros.

La tendència, de l'altra banda, es va consolidant amb el pas del temps. Sembla que els bancs han tancat l'aixeta per als préstecs hipotecaris, però sí que l'han oberta per al crèdit al consum. Això ha derivat que moltes famílies l'elegeixin per arribar a final de mes o poder dur a terme activitats com ara les vacances.

Una factura al costat de la maqueta d'una casa, unes claus i una lupa
El finançament de les llars ha descendit més de 13.700 milions d'euros des de maig de 2022. | Getty Images

Els crèdits hipotecaris baixen

Com dèiem, els crèdits hipotecaris van caure 13.000 milions en termes interanuals fins a arribar als 504.601 milions d'euros el maig passat. Cal recordar que aquests préstecs suposen un 73,2 % del deute de les llars.

Així mateix, la causa d'aquesta reducció pot ser que moltes famílies han decidit dur a terme una amortització de les seves hipoteques amb l'objectiu de fugir de la pujada de l'euríbor. Des del sector bancari, però, comparteixen que la major part d'aquesta caiguda ha estat causada pel descens tant de la demanda com de l'oferta de préstecs.

El crèdit al consum continua fort

Al contrari de la situació de les hipoteques, el crèdit al consum continua fort i creix un 3,4 % interanual al maig, arribant als 96.208 milions d'euros. De fet, no ha caigut durant cap mes, ja que les llars s'han vist obligades a fer servir els estalvis que van ajuntar a la pandèmia per fer front al panorama d'inflació. Aquells que no tenen estalvis han optat pels préstecs al consum.

Una dona signant un document davant d'altres persones
Les pimes també s'han vist afectades pels últims moviments. | Getty Images

Les pimes també en patiran les conseqüències

Aquest panorama, fins ara, quedava limitat al sector de les llars. Tot i això, també ha començat a traslladar-se al de les empreses, agents que van aguantar millor les restriccions d'accés als préstecs i crèdits al principi.

Després de mig any de descensos moderats, el crèdit a les empreses va caure al 3 % el mes de maig en termes interanuals. El saldo viu es va situar a 468.029 milions d'euros. Això és una cosa que noten, sobretot, les petites i mitjanes empreses (pimes). Aquest tipus d'empreses estan endarrerint les decisions d'inversió a causa de l'encariment dels crèdits, que ara també destinen a pagar els proveïdors, cosa que augmenta la despesa total.

El panorama per 2023

De cara a 2023, la consultora EY recull al seu informe European Bank Lending Economic Forecast que el crèdit al consum serà l'únic que creixerà el 2023. L'augment s'estima que serà del 3,1 %. Els crèdits a empreses cauran un 2,1 %. Segons els experts: «Darrere d'aquest augment hi ha, entre altres motius, la millora de les perspectives del mercat laboral».

Les hipoteques, per part seva, tindran una caiguda de l'1,7 % a causa de l'enduriment de l'oferta, així com per la pujada dels tipus d'interès. Això també afectarà la morositat, que pujarà fins al 4,2 % aquest mateix any.