Carles Puigdemont i Elsa Artadi.

Moviments de l'entorn de Puigdemont perquè Calvet s'imposi a Borràs a les primàries de JxCat

Diversos noms destacats de l'entorn de l'expresident s'han posicionat a favor de Calvet

Temps de descompte a Junts per Catalunya davant de les eleccions primàries que, aquest cap de setmana, serviran per triar qui serà el candidat a la presidència de la Generalitat —no pas el número 1 per Barcelona, que molt probablement ocuparà des de Waterloo l'expresident Carles Puigdemont. Els candidats són tres i, al marge del desconegut Jordi Ferrés, qui es jugarà les opcions de ser el candidat efectiu de JxCat seran la portaveu al Congrés i exconsellera de Cultura, Laura Borràs; i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Calvet, el candidat de Rull i Turull

En el procés de primàries al qual Carles Puigdemont va renunciar a presentar-se, el president del partit s'ha mantingut neutral i no demanarà el suport per a cap dels tres candidats. Ara bé, en privat, Puigdemont es decanta per Calvet com a 'mal menor', tal com explica aquest dimecres, 25 de novembre, 'El Confidencial'. El titular de Territori prové de CDC i forma part la família política de Josep Rull. És, doncs, un 'convergent de tota la vida', l'etiqueta de la qual, precisament, es volia desempallegar Puigdemont amb la fundació de JxCat.

Ara bé, Calvet és un camaleó i ha sabut defugir els seus postulats més netament convergents i nacionalistes pragmàtics per adaptar-se a la nova estratègia de JxCat. El suport de Rull és gairebé inherent, i suma el d'una altra gran família convergent amb qui històricament no hi havia sintonia, la de Jordi Turull. Tant Rull com Turull disposen de força interna a JxCat atès que els seus respectius sectors a CDC s'han traslladat gairebé íntegrament a JxCat i suposen, probablement, els dos corrents interns més destacats, un factor clau que pot impulsar Calvet aquest cap de setmana.

Maniobres de l'entorn de Puigdemont per debilitar Borràs

Malgrat això, Puigdemont prefereix Calvet atesa la seva disposició a mantenir la forta influència de Waterloo en un eventual Govern, abans que una Laura Borràs descontrolada i que podria fer-li absoluta ombra. Borràs compta amb un ampli suport entre les bases del partit, les més abrandades, i també el de l'expresident Torra, amb qui representen un sector enfrontat a Puigdemont, Sànchez i el seu entorn.

La força de Borràs i la possibilitat de mitigar el lideratge i la influència de Puigdemont han fet que l'entorn de l'expresident prengui partit amb moviments subterranis que reforcin Calvet i debilitin les opcions de la portaveu a Madrid. La vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, o el president del grup parlamentari, Albert Batet, fan maniobres en aquest sentit. Consellers com Miquel Sàmper o altres figures com Joaquim Forn ja s'han posicionat a favor de Damià Calvet. El compte enrere ha començat i Puigdemont s'hi juga molt en les primeres primàries del seu partit.