Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones fent-se una PCR al pavelló de Palafrugell

Un prestigiós científic espanyol: «Abans de març ho veig realment difícil»

Vicente Larraga considera que la distribució de la vacuna és molt complicada

Dues persones fent-se una PCR al pavelló de Palafrugell
El científic Vicente Larraga veu difícil que la vacunació de la Covid-19 comenci a Espanya abans del març de 2021 | Catalunya Diari

Vicente Larraga, prestigiós expert en desenvolupament de vacunes i professor d'investigació al Centre d'Investigacions Biològiques-Margarita Salas, ha manifestat a 'Hoy por hoy' de Cadena SER, que les previsions del Govern són «una mica difícils de complir perquè la distribució de la vacuna és molt complicada». Larraga creu que «moure 300 milions de caixes no és senzill» i assegura que «serà més complicada la logística que els permisos».

«En un mes no es mou aquesta quantitat de dosi. Abans del març veig difícil la vacunació», confessa Larraga, que admet, malgrat això, que «es pot equivocar». Respecte a la pregunta que li han formulat sobre quina vacuna administraria als ciutadans, el científic assenyala que totes les vacunes són «equivalents perquè van dirigides a la proteïna 'S', que és la que utilitza el virus per entrar al nostre organisme».

«Les vacunes comencen a fer el seu efecte a partir dels 15-28 dies»

«Tot el que passi del 60% és bastant raonable», explica Larraga sobre la validesa de l'última vacuna que ha comunicat els primers resultats dels seus assajos, la d'Astrazeneca. Que la vacuna millori amb menys dosi és una cosa, segons Larraga, que «no és estrany». A més, l'investigador opina que «ha de començar per les persones amb més risc», com els ancians de les residències, els seus treballadors i el personal sanitari.

Finalment, avisa a la gent que, tot i estar vacunada, no es relaxi,  ja que «les vacunes comencen a fer el seu efecte a partir dels 15-28 dies». Així mateix, Vicente Larraga remarca que no estarem «100% protegits fins un mes després».

El Govern aprova al Consell de Ministres el pla de vacunació

El Govern ha aprovat aquest dimarts 24 de novembre al Consell de Ministres el pla de vacunació anticovid. Tot i que ara com ara encara no tenim una vacuna en ferm, sí que hi ha tres projectes que han comunicat uns resultats d'eficàcia molt alts (fins al 95%). Aquest dilluns es coneixia l'eficàcia de la vacuna d'AstraZeneca i Oxford, que està entre el 70 i el 90%.

Maria Jesús Lamas, directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va parlar ahir de les previsions del Govern sobre el pla de vacunació: «El nombre total de dosis que es contractaran excedeix al nombre de la població espanyola. Tenir un gran ventall de vacunes assegura les possibilitats de comptar amb una d'elles. Podria passar que alguna de les vacunes no arribés a tenir autorització», explicava Lamas junt amb Fernando Simón, el director del Centre d'Emergències i Alertes Sanitàries del Ministeri de Sanitat.

«L'estratègia és fer compres anticipades mentre s'estan desenvolupant els assajos clínics. La necessitat de tenir sobre la taula més d'una vacuna, s'explica perquè no sabem si totes arribaran a bon port i cal maximitzar les probabilitats de comptar amb vacuna autoritzada», va afegir.

Gran quantitat de dosis i màxima seguretat en les vacunes

La directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, ha afirmat que Espanya no tindrà cap classe de problema per donar la vacuna a la població: «Si els assajos són favorables, i són autoritzades, ja tindrem una gran quantitat de dosis per aplicar de manera immediata».

«No se subministrarà cap vacuna que no hagi estat autoritzada per l'Agència Europea del Medicament. Els criteris amb què s'avaluen són igual de rigorosos que amb qualsevol altre medicament o vacuna. De fet, podria passar que algunes vacunes no arribessin a tenir autorització», comentava aquest dilluns Lamas.