La Guàrdia Civil fent un control de trànsit

La multa de 100 euros que et poden posar per estar aturat amb el cotxe

Preparen noves multes si fas això estant estacionat

En els últims mesos, la DGT ha anunciat importants canvis en el sistema de multes i sancions per conduir, sigui un cotxe o una moto. Aquestes s'han d'aprovar al setembre sempre que el Congrés doni llum verda a la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles de Motor i Seguretat Viària.

Però, a més, també hi ha altres organismes que preparen noves sancions per un fet tan senzill com estar aturat amb el teu cotxe. I és que durant la pandèmia, ens hem hagut d'acostumar a vigilar com portem la mascareta mentre conduïm per no ser multats.

No obstant això, és en la reforma de la normativa sobre circulació de vehicles de motor i seguretat viària on hi haurà canvis que criden tremendament l'atenció. Un bon exemple és la possibilitat que ens multin per no apagar el motor amb el cotxe aturat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Aquest fet es recull com a sancionable en la nova Ordenança de Mobilitat Sostenible. En el seu article 10 explica: «Qui condueixi haurà d'apagar el motor des de l'inici de l'estacionament, encara que romangui a l'interior del vehicle». Si no hi podríem estar cometent una infracció lleu i ser multats amb 100 euros pels agents de trànsit o mobilitat.

Les excepcions que evitaran que et multin per aquest fet

A priori podria semblar exagerat que ens puguin multar per un fet tan simple com no apagar el motor del nostre cotxe. Però és que aquesta mena de mesures formen part de l'estratègia del Govern per reduir les emissions de CO₂. I és que encara que el cotxe no estigui en marxa, mentre el motor estigui encès segueix emetent gasos contaminants.

És per això que un dels vehicles que quedaran exclosos d'aquesta possible sanció són aquells que comptin amb la categoria 0 o Eco d'emissions de classificació ambiental. La resta que tampoc podran ser sancionats són els que facin una funció oci-sanitària i tot el transport públic.

La normativa també deixa clar que no seran sancionables les parades curtes per un semàfor o un embús. Els que sí que seran multats són els que deixin el motor encès amb el cotxe en doble fila per recollir algú, estiguin dins o fora.

Tanmateix, el nou reglament dona un marge de dos minuts per compensar el possible desgast en el motor d'arrencada pel seu ús reiterat. Tot i que la realitat és que amb només un minut ja compensa tenir el motor del nostre cotxe apagat.

Les principals novetats en el sistema de sancions de la DGT

Aquesta és només una més de les novetats que inclou la nova normativa de Trànsit que podria entrar en vigor en les pròximes setmanes. Un dels punts més destacats és l'enduriment del càstig als conductors que facin servir el mòbil mentre estan conduint.

I és que es passa de la retirada de 3 a 6 punts, encara que la multa seguirà sent de 200 euros, i només serà de 3 punts si el subjecta. D'altra banda, un punt important de la nova normativa és combatre aquells que volen eludir els radars de control de velocitat.

Per tant, tots aquells que intentin enganyar les autoritats viàries podran ser sancionats amb 3 punts i 500 euros de multa. És a dir, parlem d'aquells que utilitzen sistemes d'inhibidors de radars, però també els que porten detectors de radars.

Pel que fa a la velocitat, també s'ha eliminat la possibilitat que hi havia fins d'excedir-se en 20 km/h de la velocitat màxima per avançar. A partir d'ara, aquesta acció serà castigada amb fins a 100 euros de multa. Així doncs, la DGT defensa que és necessari per mantenir una coherència amb els límits de velocitat actuals.