Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Mossos d'Esquadra

La multa de 200 euros que posarà la DGT durant la setmana a diversos conductors

El canvi en la regulació depèn de l'aprovació al Congrés de la nova Llei de trànsit

Pla tancat d'un agent dels Mossos d'Esquadra en primer terme i d'un vehicle al control policial
Un agent dels Mossos d'Esquadra en primer terme i d'un vehicle al control policial | ACN

L'expansió del coronavirus ha afectat la majoria de desplaçaments que eren gairebé quotidians abans de la pandèmia, com visitar uns amics o familiars o anar-se'n de vacances. Ara, amb les restriccions, no es poden realitzar. Ara bé, aquesta tendència canviarà a mesura que es relaxin i eliminin algunes de les restriccions anti-Covid. Per aquest motiu, ara que es preveu un augment de la mobilitat, la Direcció General de Trànsit (DGT) comença aquest dilluns una nova campanya de vigilància en l'ús del cinturó de seguretat i els sistemes de retenció infantil (SRI).

L'extensió d'aquesta campanya està programada fins al pròxim 14 de març. Durant aquests set dies, els agents de la Guàrdia Civil i de les policies locals i autonòmiques que s'incorporin a la iniciativa es desplegaran per les diferents carreteres de la xarxa viària espanyola. D'aquesta manera, les tasques de controls s'intensificaran per comprovar que els ocupants del vehicle fan un ús correcte del cinturó de seguretat.

Les sancions pertinents

L'ús inadequat d'alguns dels elements de prevenció que incorporen els vehicles comporta una pèrdua de 3 punts al carnet de conduir i una sanció econòmica de 200 euros. Una de les noves vies que es planteja des d'aquest organisme públic és endurir la sanció. Segons l'esborrany de la nova Llei de trànsit, s'arribaria a contemplar la retirada de 3 a 4 punts segons el tipus d'infracció comesa.

A més, segons la primera versió del document, hi haurà una major dificultat per recuperar els punts perduts. Malgrat totes les informacions que circulen d'acord amb la seva creació, de moment aquesta modificació legal està pendent de discussió i aprovació al Congrés dels Diputats.

El nou carnet per punts

Des de la DGT es comença a plantejar l'enduriment en els procediments per recuperar els punts del carnet amb la intenció que els conductors tinguin una major consciència dels perills que hi ha a la carretera. Algunes infraccions tindran un càstig més dur en unes setmanes. Per exemple, l'ús del mòbil mentre es condueix podria comportar una pèrdua de fins a sis punts. Més enllà de perdre els punts, la peculiaritat del canvi és que seran més difícils de recuperar, ja que la nova llei de la DGT suposa una actualització de la regulació.

Les persones que s'hagin quedat sense punts s'han de posar a prova en un curs de sensibilització viària a un centre homologat de 12 hores i amb el qual podran recuperar una determina quantia de punts, però no tots. La durada serà de 12 hores i es podrà sumar un total de 4 punts. El curs només es podrà realitzar cada dos anys i, si una persona torna a perdre tots els punts, haurà d'esperar que transcorrin 24 mesos més per tornar a realitzar-lo. Només els professionals del transport tindran la possibilitat de realitzar-lo anualment.