Foto control Guàrdia Civil

La multa de fins a 3.000 euros per escoltar música al cotxe

A més, la mateixa DGT ha advertit sobre el risc d'escoltar aquest tipus de música mentre es condueix

Unes dècimes de segon sense parar compte a la carretera poden suposar un gran risc, tant per al conductor com per a altres viatgers. Manipular el GPS, contestar o penjar una trucada o fins i tot fumar o beure mentre es condueix són alguns dels gestos que causen cada any el 30% dels accidents.

Tot i això, no cal apartar la vista de la carretera o conduir de forma temerària per córrer un greu perill. La Direcció General de Trànsit (DGT) ha volgut advertir de la sanció que et pot suposar fer una freqüent pràctica al cotxe. Encara que soni estrany, té a veure amb la música.

La multa de la DGT per escoltar música mentre condueixes

Conduir mentre s'escolta música és molt comú entre els conductors. I de fet, a la mateixa DGT li sembla raonable si és per tal d'amenitzar el viatge i evitar que ens endormisquem. Tot i això, conduir amb la música al màxim pot suposar un perill per a la seguretat viària.

Si el volum dins del cotxe és massa alt, pot ser que el conductor no arribi a escoltar el que passa al seu voltant. Això suposa posar en risc la correcta circulació de les diferents vies, per la qual cosa Trànsit sanciona amb multes elevades aquests conductors.

Aquesta sanció no apareix al Reglament de Circulació, sinó que correspon a les diferents Ordenances Municipals de Mobilitat. Per això, seran les mateixes localitats de tot Espanya les que tenen la potestat de multar tot aquell que excedeixi els límits de volum als seus cotxes.

Fins a 3.000 euros de multa

La quantia de la multa varia segons l'Ajuntament de cada localitat i el volum de la música. Tot i això, se sol tenir com a referència els 87 dB com a límit màxim permès, això equival al soroll de trànsit intens al carrer, un camió passant o una aspiradora sorollosa.

A partir d'aquest límit aproximat, la multa anirà ascendint segons com superem el màxim. Per exemple, a Madrid superar-lo en 4 dB ja suposa una multa de 90 euros. Si el superem a 7 dB, la sanció ja es dispara per sobre dels 600 euros. Segons el volum de la música, la quantia de la sanció pot arribar fins a 3.000 euros.

Cotxes
La música molt alta pot fer que no sentim els senyals acústics d'altres vehicles | Getty Images

Una important xifra que supera altres sancions com buscar alguna cosa a la bossa o la guantera (80 euros de multa), o subjectar el mòbil mentre es condueix (200 euros). Per fer tots aquests gestos correctament sense risc de ser multats, la DGT recorda aturar el vehicle en una zona habilitada.

La DGT no recomana escoltar aquest tipus de música

A més, i sorprenent molts, Trànsit ha compartit un tuit per les xarxes on recomana quina és la millor música per conduir. Amb això, no ha volgut prohibir que escoltem els hits que més ens agradin, però sí que evitem emocionar-nos massa amb les nostres cançons preferides.

Com ha esmentat per les xarxes, es tracta de trobar música que compleixi tres requisits. D'acord amb la Direcció General de Trànsit, la millor és un «ritme que no t'adormi», que «no et fomenti una actitud defensiva o agressiva» i que «no distregui la teva atenció de la conducció».

▶️ Vídeo del dia

El que demanen, en resum, és que evitem cançons que ens facin tancar els ulls de l'emoció o que ens facin fer servir el volant com a bateria. Qualsevol música que interfereixi en l'atenció del conductor a la carretera o que faci deixar el volant, millor reservar-la per quan estiguem fora del cotxe.

A més, el copilot també és responsable que el conductor no es distregui. El millor serà que sigui ell qui esculli la cançó i no entrar en discussions que poden acabar desviant la seva atenció a qualsevol altra part que no sigui la carretera i el volant.