Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos

Multes de fins a 6.000 euros per trencar el toc de queda

Sàmper ha anunciat com serà l'actuació dels cossos policials durant el toc de queda

A mida que passen les hores, sembla que el que va començar com un rumor o una idea entre moltes, acabarà imposant-se i aplicant-se en les pròximes hores: el toc de queda va prenent forma. 

Mentre ahir el vicepresident amb funcions de president i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, anunciava la petició de l'Estat d'Alarma al govern central, també deixava entreveure algunes pistes sobre que el toc de queda seria nocturn. Tot i això, aquest matí, Miquel Sàmper, conseller d'Interior, ha acabat de perfilar més aquesta nova mesura en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Entre una de les especificacions que explicava Sàmper es trobava sobre l'aplicació i seguiment d'aquesta nova mesura. Per ser més exactes, ha anunciat que «hi haurà molta presència policial al carrer» durant les hores de toc de queda. 

El conseller també ha especificat quina funció tindrien els cossos de seguretat als carrers del territori. Segons ha assegurat Sàmper, no hi haurà detencions d'aquelles persones que ignorin el toc de queda. Però el que sí que hi haurà seran elevades multes: «Es posaran multes de 300 euros mínim fins a 6.000 euros la més alta per trencar el toc de queda». 

Vergés parla d'un toc de queda des de les 22 hores

D'altra banda, en ser preguntat sobre l'horari reafirmava el que ja es comentava des del Departament de Salut. De fet, ha estat la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, la qual ha apuntat que la proposta que tenen ara sobre la taula de toc de queda el situa entre les 22 i les 6 hores, i ha remarcat que això no significa automàticament obrir la restauració. 

«Hi ha mesures que es complementen entre elles i no són intercanviables. Són independents», ha dit a Catalunya Ràdio, on ha recordat que bars i restaurants també tenen horari diürn i mouen molta gent. Vergés ha admès que l'estat d'alarma i el toc de queda pot durar més de quinze dies.

Segons ella, el govern espanyol es reunirà diumenge per aprovar-lo, acceptant que la Generalitat es quedi amb el comandament. Aquesta nova eina pot permetre prendre diferents mesures, ha dit, com ara contractar estudiants d'últim curs d'infermeria.

«Les UCIs se'ns ompliran, però hi haurà problemes a tota la societat. Això ho hem de poder parar», ha subratllat la consellera, que ha indicat que la primera mesura que es prendrà tan bon punt s'aprovi l'alarma serà el toc de queda, però «no serà l'única». Els pròxims dies també s'estudiarà si se n'han de prendre més o «reforçar alguna de les que ja estan estiguin establertes».

La Generalitat no perdrà competències

Segons Vergés, l'aplicació de l'estat d'alarma no suposarà una pèrdua de competències, sinó que es farà amb una delegació de l'autoritat a la Generalitat. Permetrà prendre decisions de forma àgil, sense haver d'esperar l'autorització del TSJC, i servirà per adoptar mesures com ara la contractació d'estudiants d'infermeria d'últim curs, decisió que es podria prendre pròximament. «Els nostres centres es troben tensats i també ens demanen poder tenir aquestes eines», ha dit.

Ara bé, ha assegurat que els hospitals no estan en situació de col·lapse, però sí que s'han de reorganitzar per poder atendre la covid sense deixar de fer activitat ordinària.

Sobre la durada del toc de queda, ha reconegut que «això no s'acaba en quinze dies», perquè la corba puja molt ràpidament però frenar-la «és molt costós». A més, ha advertit que no es poden repetir imatges com les del cap de setmana passat. La consellera ha demanat a la ciutadania que només es relacioni amb la seva bombolla de convivència. En aquest sentit, ha explicat que el toc de queda a partir de les 22 hores vol evitar visites particulars entre cases, i no com el que ha situat Madrid a la mitjanit. De moment ha descartat tancaments perimetrals, perquè la situació de Catalunya és «pràcticament generalitzada».

Sobre l'estat del secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que està ingressat a l'hospital per la covid-19, ha constatat que és una «mostra claríssima del que pot provocar el virus». Ha explicat que està estable i que manté converses amb ell.