Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'un home gran fent la declaració de la rendan a la seu d'Hisenda.

La multa que Hisenda deixarà de posar als ciutadans: ho acaben d'anunciar

L'Agència Tributària no sancionarà els errors menors o involuntaris a la Declaració de la Renda

S'acosta la data clau marcada en vermell al calendari dels contribuents, la de la Declaració de la Renda. L'11 d'abril s'obre el termini per presentar la declaració de l'IRPF corresponent a l'exercici 2022. Estan obligats els qui van ingressar més de 15.000 euros o van tenir dos pagadors.

Els contribuents obligats a presentar la Declaració de la Renda ho han de fer en temps i forma. En cas contrari, s'exposen a les sancions previstes a la llista d'infraccions de l'Agència Tributària. En aquest sentit, Hisenda acaba d'anunciar una cosa molt important.

L'Agència Tributària suprimirà les multes als contribuents que cometin errors menors o involuntaris en fer la declaració. En canvi, continuarà perseguint les infraccions greus i intencionades. Aquestes són les novetats que presentarà Hisenda els pròxims mesos.

Adeu a aquestes multes d'Hisenda

Fins ara la multa per presentar la declaració amb errors era de 150 euros més els interessos si es lliurava amb retard. La declaració incompleta comportava una multa de 250 euros. Si el fisc tenia evidències que l'error era intencionat, aleshores la sanció era més greu i la multa més alta.

Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.
A l'abril comença la declaració d'impostos | Canva

Però l'administració és conscient que la declaració és un procés complex en què es poden cometre equivocacions. Els canvis de legislació i els errors en el càlcul o les fórmules són els errors més freqüents. Per això s'eliminaran a partir d'ara les multes per aquests petits errors.

Segons ha avançat l'Agència Tributària, s'està treballant en un nou sistema on ja no es castigaran els petits errors o involuntaris. Està previst que s'aprovi abans que s'acabi l'any. Per tant, a la present Declaració encara es mantindran les multes com fins ara.

Es perseguiran les infraccions greus o intencionades

Hisenda presentarà aquest any el llibre blanc on s'inclourà aquesta nova mesura per acabar amb les multes injustes. «Som conscients que, malgrat tota la informació i assistència, és inevitable que es cometin petits errors. També oblits o interpretacions incorrectes de la norma», aclareix el fisc.

Segons ha avançat l'Agència Tributària, treballen en un model d'avaluació de la conducta dels contribuents. La intenció és que ells mateixos corregeixin les seves pròpies declaracions de manera ràpida i fàcil. L'organisme avisarà els afectats quan es detectin les equivocacions.

Hisenda reconeix així a partir d'ara el dret a l'error en les declaracions anuals de la renda. Això no eximeix que pugui seguir aplicant sancions quan consideri que les infraccions són greus o intencionades. De fet, aquest any es reforça la vigilància contra el frau fiscal.

Una altra novetat d'Hisenda

A més, l'Agència Tributària engega un pla per acostar l'administració d'Hisenda als ciutadans. Una de les intencions és simplificar el procés de declaració d'impostos per fomentar el compliment voluntari. La novetat en aquest sentit és la calculadora d'impostos.

Foto d'una oficina de l'Agència Tributària.
L'Agència Tributària comença la campanya de la Renda 2022 | Europa Press

La calculadora d'impostos permet consultar a la seu electrònica de l'Agència Tributària les contribucions de cada ciutadà a Hisenda. L'administració avança així en la transparència i la simplificació dels tràmits. A les oficines d'atenció tindran preferència les persones grans.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!