Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Home preocupat mirant cap amunt i taller de ITV de fons

Més multes per als conductors: la novetat de la ITV que ja estan plantejant

Aquesta nova mesura multiplicaria les sancions de manera elevada

Són dos els grans problemes que té el parc mòbil d'Espanya. En primer lloc, el país té un dels tres parcs mòbils més antics de tot Europa. De fet, l'edat mitjana ja supera els 14 anys.

D'altra banda, Espanya també destaca per l'elevat absentisme a l'hora d'anar a passar la ITV, xifra que puja a més del 40 %. Aquests dos problemes, a més, influeixen de manera directa en la seguretat viària. I, per això, en poden començar a arribar les conseqüències.

La Inspecció Tècnica de Vehicles ha perdut popularitat

La Inspecció Tècnica de Vehicles, més coneguda com a ITV, es troba molt desprestigiada per part dels conductors. La majoria la considera una prova amb afany recaptatori que posa més atenció en aspectes com les emissions que a la mecànica i seguretat.

A més, cal destacar que la multa per circular sense ITV és més barata que presentar-se a la prova i suspendre-la. En el primer cas, la quantia és de 200 euros. Al segon, però, caldrà reparar el vehicle i tornar a l'estació.

Cartell a una paret assenyalant l'entrada de la ITV
Molts conductors pensen que la ITV només té un objectiu recaptatori | Europa Press

Aquesta és la nova mesura que ha demanat la ITV a la DGT

En vista dels últims esdeveniments, des de les associacions d'ITV han demanat que les càmeres dels ajuntaments, pensades per controlar els adhesius de la DGT, es facin servir a més per controlar que els cotxes han passat la prova.

En cas que això es posés en marxa, la mesura dispararia les multes. A més, això permetria que la DGT multipliqués els seus ingressos a causa de les sancions.

Les multes no trigarien a disparar-se

Com dèiem, les multes apareixerien immediatament. A Espanya, són milions els cotxes matriculats que estan obligats a passar la ITV i no ho fan. Per això, les sancions es multiplicarien.

Crida l'atenció, especialment, el cas de Madrid. Actualment, la capital compta amb 260 noves càmeres per controlar les Zones de Baixes Emissions. Si s'utilitzessin per controlar també l'adhesiu de la ITV, posarien milions de multes.

Quins elements es revisen a la ITV

Si enfrontar-te a la ITV és una por que vols superar, és imprescindible conèixer quins aspectes es controlen durant la inspecció. A continuació, us mostrem els més importants.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Identificació del vehicle

Tant la marca com el model, la matrícula i el número de bastidor han de coincidir amb la documentació. També es comproven la targeta de la ITV i el permís de circulació.

Carrosseria i exterior

Aquesta no pot tenir defectes d'oxidació o corrosió en els elements que afectin els sistemes de seguretat. Els parabrises i les portes han de funcionar bé, i els vidres han de ser homologats i no afectar la visió.

Adhesiu groc d'ITV i cercle vermell amb càmera de seguretat
Des de la ITV s'ha demanat un control més gran sobre els adhesius dels vehicles | Getty Images, AECA-ITV

Interior del vehicle

Els seients han d'estar en perfecte estat, així com els cinturons de seguretat. Si el cotxe porta sistemes de retenció infantil, cal que siguin els adequats.

Senyalització i enllumenat

A la ITV es comprova l'orientació de les llums, que el vehicle en tingui el nombre reglamentari i que tots aquests dispositius estan en bon estat.

Emissions

També s'analitzen les emissions per comprovar que són menors als límits establerts segons la data de fabricació del cotxe i el tipus de combustible.

Frens i direcció

Es comprova el funcionament correcte dels frens i es verifica que les rodes d'un mateix eix frenen amb el menor desequilibri possible. Quant a la direcció, se'n verifica l'estat, el funcionament i altres aspectes relacionats.

Mecànic amb polze cap amunt i inspecció de cotxe de fons
Tenir clar quins elements es revisen a la ITV és imprescindible per passar-la | Pexels, unaihuizi

Pneumàtics, rodes, suspensió i eix

Es comprova l'estat dels eixos i rodes en general. També que els pneumàtics són homologats i altres components com la suspensió, danys, fugues, etc.

Motor i transmissió

A la ITV revisen l'estat de motor, sobretot pel que fa a les pèrdues d'oli i a l'estat d'elements com ara la bateria, el dipòsit o les canonades. També es revisa el sistema d'escapament, la transmissió i les possibles pèrdues.