Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un cotxe de la policia local de l'Arboç.

Les multes del confinament podrien quedar anul·lades a tot Espanya

El Tribunal Constitucional va decidir sobre això el proper 22 de juny

Les multes que es van imposar a Espanya durant el primer estat d'alarma, que va portar a setmanes de confinament domiciliari, podrien ser anul·lades pròximament. Aquest és el principal titular que es desprèn d'una informació que publica avui, 11 de juny, el diari 'El País'. El rotatiu assegura que el 22 de juny, el ple del Tribunal Constitucional debatrà sobre la possible inconstitucionalitat dels drets suspesos durant el primer estat d'alarma.

Si finalment s'aprova aquesta tesi, és a dir, es considera inconstitucional aquesta suspensió de drets, caurien automàticament les multes que es van imposar durant aquell període. En total, es tracta d'1,1 milions de multes que quedarien sense efecte. Hi ha moltes persones, doncs, que estaran pendents del que decideixi el Tribunal Constitucional el 22 de juny.

Si s'aprova la proposta de sentència, cauen més d'1 milió de multes

Segons 'El País', el magistrat Pedro Trevijano, de tendència conservadora, ha estat l'encarregat de redactar la ponència de la sentència. Es tracta d'una proposta que es debatrà el 22 de juny i que pot ser aprovada o rebutjada pel ple del Constitucional. Però tot indica que sortirà endavant: els conservadors mantenen àmplia majoria al Tribunal Constitucional (7 a 4) i, per tant, la decisió gairebé es dona per feta.

El jutge Trevijano considera que durant el primer estat d'alarma no es van limitar els drets fonamentals, sinó que es van suspendre. I manté que per a això, s'hauria d'haver aplicat l'estat d'excepció, que ha d'aprovar el Congrés, i no el d'alarma. És sobre la base d'aquest argument que proposa declarar inconstitucional el primer estat d'alarma i fer caure les multes que depenen d'aquesta situació legal.

La proposta de sentència és en resposta a un recurs presentat per Vox contra la prohibició de la lliure circulació de persones durant el primer estat d'alarma. El partit de Santiago Abascal defenia que era inconstitucional, i la ponència dona la raó al seu argumentari, que el 22 de juny pot ser referendat pel ple. En canvi, la ponència de Trevijano veu constitucionals el tancament de comerços i de centres educatius mitjançant l'estat d'alarma.

En definitiva, la proposta de sentència afirma que les mesures aplicades a Espanya eren les correctes, però que no es van ordenar amb la base jurídica pertinent. En aquest sentit, al·lega que s'hauria d'haver fet servir l'instrument jurídic de l'estat d'excepció i no el de l'estat d'alarma. És per això que proposa declarar inconstitucional l'estat d'alarma i anul·lar les multes imposades en aquell període, que sumen més d'1 milió.

Segons la ponència, no tan sols caurien les sancions administratives, sinó també les de caràcter penal. Fins i tot les que estan confirmades per sentència ferma. Totes quedarien cancel·lades de manera automàtica després d'aplicar els efectes retroactius de la sentència.

Però insistim: aquest text és ara una ponència, un projecte de sentència. I encara que el més probable és que s'aprovi i adquireixi vigència d'aquí a poques setmanes, ens hem d'esperar al 22 de juny. Serà llavors quan el Tribunal Constitucional prendrà una decisió definitiva al respecte.

Multes de 601 a 30.000 euros que s'anul·laran

Durant el primer estat d'alarma es van produir a tot Espanya més de 9.000 detencions i es van imposar 1,1 milions de multes. Les sancions es tramitaven d'acord amb la Llei de seguretat ciutadana i preveien pagaments d'entre 601 i 30.000 euros, dels quals molts conciutadans estaven pendents. Ara, s'hauran d'esperar fins al 22 de juny per a conèixer la decisió definitiva.