Imatge d'un gos traient el cap per la finestra del cotxe

Multes de fins a 200.000 €: el que ja no es pot fer amb els animals a Espanya

Després de l'aprovació de la llei de benestar animal, aquestes són les multes que et poden imposar

Finalment, la nova Llei de Benestar Animal ha entrat en vigor a Espanya. És una llei que ha causat gran controvèrsia i molta polèmica però que finalment ha rebut prou suport per ser aprovada. Pots consultar tots els apartats d'aquesta nova llei al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Aquesta nova llei entrarà en vigor després dels primers sis mesos des de la seva publicació al BOE. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha estat la impulsora d'aquesta nova normativa aprovada al Congrés dels Diputats.

Després d'aquesta llei, s'inclouen prohibicions amb una sanció que pot arribar fins als 200.00 euros. Estarà prohibit organitzar baralles de galls, utilitzar als circs animals salvatges o tenir animals en aparadors.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Multes i novetats

En aquesta nova llei de benestar animal no s'han inclòs els gossos de caça. Això implica que no rebran protecció els gossos que facin qualsevol activitat professional. Com per exemple, els gossos de la policia o de l'Exèrcit, els gossos guies, de caça o els gossos pastors.

El Ministeri ha promès que elaboraran una norma en concret per a ells, ja que poden patir més que no pas un animal domèstic. Però, no són els únics animals que han estat exclosos. També n'han estat les aus de falconeria i els animals per a espectacles taurins.

Imatge d'un gat menjant
Multes i novetats de la nova llei de benestar animal | GETTY IMAGES

Les multes van des dels 50.001 euros fins a 200.000 euros de multa per infraccions molt greus. Per exemple, vendre gossos i gats en botigues d'animals, fer l'eutanàsia de manera inadequada o fer servir fauna silvestre en circs. Entre les infraccions greus s'hi inclou abandonar els animals o mantenir-los en llocs inadequats. Tot plegat comportarà una multa de 10.001 euros a 50.000 euros. Serà considerada una infracció lleu no comunicar la pèrdua de l'animal, el robatori o no esterilitzar l'animal. Tot plegat comportarà una multa de 500 euros a 10.000 euros.

D'altra banda, la cria de gossos amb aquesta nova llei serà només exercida per criadors professionals. Si l'amo incomplís aquestes normes, es podria sotmetre a sancions d'entre 500 i 10.000 euros.

Una altra de les multes que inclou aquesta nova llei és la prohibició de tenir una mascota sense supervisió durant tres dies. En el cas dels gossos, 24 hores. Suposaria un cost per a l'infractor de 10.000 euros.

Un altre dels casos que preveu aquesta llei és penes de presó per maltractament animal. Les penes de presó oscil·len des dels 12 mesos fins als 24 mesos. Si l'animal pateix agressió per part de l'amo o fins i tot causa la mort de l'animal, podria tenir una condemna de 3 anys.

Reaccions davant de la nova Llei de Benestar Animal

La Fundació Artemisan ha lamentat que aquestes lleis continuïn el seu camí «malgrat el rebuig majoritari de la societat». Han aplaudit per l'exclusió dels gossos de producció i han recordat que «científics, professionals, entre molts altres sectors i diferents entitats» hi estan en contra.

Consideren que és una llei que «lluny de buscar el benestar animal» provocarà «conseqüències molt greus als mateixos animals». Assenyalen que també provocarà conseqüències per a «importants col·lectius econòmics i socials».

L'Organització Col·legial Veterinària (OCV) ha advertit que la Llei de Benestar Animal «generarà més problemes dels que pretén solucionar». Així ho ha manifestat en un comunicat el president de l'organització, Luis Alberto Calvo. Ha lamentat que la llei hagi tirat endavant «amb una preocupant manca de consens social, polític i científic».

El Partit Animalista contra el Maltractament Animal (PACMA) ha assenyalat que és un «dia negre» per als animals, després de l'aprovació de la Llei de Benestar Animal. Aquestes normes representen un «error» i un «retrocés» de dècades respecte a la situació actual.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!