Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19

La nova mutació del coronavirus complica la lluita contra la pandèmia

L'OMS admet que, a més de Dinamarca, lloc d'origen de la mutació, altres països com Espanya han detectat alguns casos

Imatge d'arxiu d'una mostra de laboratori de Covid-19
La nova mutació del coronavirus complica la lluita contra la pandèmia | EUROPA PRESS / ONU

Nova alerta en relació amb la pandèmia del coronavirus després del succeït a Dinamarca. Una nova mutació de coronavirus ha començat a estendre's per Europa. Dies després que Dinamarca prengués la dràstica decisió de matar a tots els visons del país (entorn de 17 milions d'exemplars), l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que en altres 5 països han detectat la mateixa mutació.

Segons l'OMS, els països afectats són Espanya, Itàlia, Països Baixos, Suècia i els Estats Units. Després de les primeres valoracions, l'Organització Mundial de la Salut alerta que la gravetat i el nivell de transmissió d'aquesta variant, són semblants a altres versions del virus SARS-*CoV-2 que s'expandeixen per tot el món.

Els visons es van infectar «després de l'exposició d'humans infectats»

El que alerta a l'OMS és que la nova variant posseeix una mescla de mutacions que no s'havien observat fins ara. Els primers estudis apunten que té una menor sensibilitat als anticossos. L'OMS confirma que encara és vital fer més estudis minuciosos per a comprendre les implicacions que això pot derivar en termes de «diagnòstic, teràpies i vacunes en desenvolupament».

L'OMS assevera que els visons es van infectar «després de l'exposició d'humans infectats». El preocupant de l'assumpte és que els animals poden transmetre el virus entre ells després de contagiar-se, i «suposen un risc de propagació del virus del visó als humans. Els ceps de SARS-*CoV-2 que infecten als visons, que després es transmeten als humans, poden haver adquirit combinacions úniques de mutacions».

El brot té el seu focus d'origen a Dinamarca

El brot sorgit a Dinamarca i que es propaga per Europa i els Estats Units, ha registrat al país escandinau 214 casos en humans. L'edat dels contagis radica entre els 7 i els 79 anys, i vuit d'ells tenen relació amb la indústria de la cria de visons. De tots aquests casos,12 presenten una variant única.

Dinamarca es va posar ràpidament a buscar solucions per a frenar la propagació d'aquesta mutació, prenent algunes decisions, com matar a tots els visons de les granges, restriccions de moviment a Jutlandia (la regió afectada per la mutació), i reforçar la vigilància per mitjà de la realització de més proves PCR.

En el seu informe, l'OMS llança un clar missatge a continuar realitzant estudis per a arribar a entendre les mutacions de la variant del virus sorgida a Dinamarca, fer públics aquests resultats i comptar amb una major seguretat en els llocs de contacte entre animals i humans.

Experts alerten de la possibilitat d'expansió de la nova mutació per tot el món

L'expert Kare Molbak, director de malalties infeccioses de l'Institut Estatal de Sèrums de Dinamarca, dona la veu d'alarma en The Guardian del que podria provocar l'expansió d'aquesta mutació a la resta del món. «El pitjor dels casos seria que s'iniciés una nova pandèmia a Dinamarca. Existeix el risc que aquest virus mutat sigui tan diferent dels altres que hauríem de posar coses noves en les vacunes i, per tant, faria que tot comencés des del principi».

D'altra banda, l'epidemiòleg Allan Randrup Thomsen, viròleg de la Universitat de Copenhaguen, afirma que aquesta mutació originada a Dinamarca podria desenvolupar-se i ser «completament resistent, per la qual cosa una vacuna no serviria».