Pla general de la Via Laietana de Barcelona sense cotxes i amb persones fent un passeig, fent esport o passejant el gos

Una mutació de la Covid originada a Catalunya i Aragó s'ha estès per tota Europa, segons un estudi

Representa la majoria dels contagis en diversos països europeus

Una variant de la Covid-19 originada a Catalunya i l'Aragó a l'estiu s'ha estès a Europa, segons un estudi científic publicat aquest dijous. La mutació anomenada 20A.EU1 es va propagar inicialment entre els temporers d'aquests territoris i després a la resta de l'Estat. «Aquesta variant es va exportar des d'Espanya a altres països europeus», apunta l'estudi.

El grup d'investigadors assegura que la mutació ara representa la majoria dels contagis en diversos països europeus com Suïssa, Irlanda o el Regne Unit. La investigació suggereix que l'expansió de la mutació a Europa està vinculada a la tornada de les vacances des d'Espanya.

«Sembla clar que les mesures no van ser suficients per aturar la transmissió de la variant aquest estiu», conclou la cap de la investigació Emma Hodcroft en declaracions al Financial Times. Ara aquest grup de científics estudiarà si la 20A.EU1 és més contagiosa i mortal que la covid-19 original.

 

Fronteres tancades i municipis confinats a Catalunya

El DOGC ha publicat aquest divendres poc després de dos quarts d'una de la matinada l'ordre del Govern de la Generalitat per activar el confinament perimetral de Catalunya i el dels seus municipis els caps de setmana, durant almenys quinze dies. L'ordre manté tancada la restauració, que ho està des de fa quinze dies, i hi afegeix centres comercials, culturals i esportius, a més d'activitats extraescolars.

L'executiu insta a impulsar el teletreball a les empreses i recomana l'ensenyament a distància a batxillerat i Formació Professional. El confinament municipal s'aplicarà des de les 6.00 hores de divendres fins a les 6.00 hores de dilluns. Es permetran els desplaçaments dins de la mateixa comarca, si és per anar al cementiri el 31 d'octubre i l'1 de novembre. També es permetran per fer esport en municipis propers.

El Govern recomana quedar-se a casa el màxim possible, i demana també una estratègia de desplaçaments basada en la bombolla de convivència o l'ampliada. L'executiu defineix com a bombolla ampliada el grup de persones de la primera més un o diversos grups acotats de persones, sempre les mateixes, amb els quals es poden relacionar amb diferents finalitats, siguin familiars, laborals, escolars o recreatives.

Pel que fa a les reunions, es manté la prohibició de trobades de més de sis persones. Aquesta limitació no és aplicable al dret a manifestació. Quan la trobada és en espai públic, no es permet el consum de begudes ni d'aliments, a excepció dels que es puguin fer en el marc de sortides escolars.