Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un asteroide apropant-se a la Terra

La NASA posa data una possible fi del món: Un asteroide s'acosta a la Terra

L'asteroide Bennu podria provocar problemes a la Terra si fos alterat el seu rumb

Des de l'inici de la humanitat fins avui dia, la por a la fi del món ha estat sempre present en totes les civilitzacions. No és que l'arribada de l'apocalipsi fos un problema que preocupés massa a la gent en el seu dia a dia, però la por a la fi del món, gairebé mitològic, roman present.

És possible una situació fortuïta de caràcter natural que acabi amb la destrucció del nostre planeta, tal com el coneixem? Aquest és un interrogant que, com diem, ha inquietat durant tota la història i que encara ho fa ara per ara.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

En aquest sentit, la NASA sol actualitzar de forma periòdica els asteroides que amenacen el futur de la Terra i que representen perill en major o menor grau. I és que, després d'algun temps sense patir cap nova actualització, ara la NASA ha inclòs en aquesta llista l'asteroide Bennu després de dos anys d'estudi detingut.

L'asteroide Bennu, una possible amenaça per al futur de la Terra

Com diem, després d'un parell d'anys d'estudi, la missió OSIRIS-Rex ha determinat un model de predicció dels moviments d'aquest cos celeste. Han sigut dos anys de treball que han permès conèixer amb detall les característiques d'aquest cos i els seus moviments orbitals.

Tot i això, cal destacar que encara no han acabat els treballs d'aquesta missió de la NASA. I és que d'aquí a dos anys més serà quan la sonda d'aquesta missió torni de nou a la Terra amb mostres de la superfície d'aquest asteroide.

El que se sap per ara és que Bennu mesura uns 500 metres de diàmetre i que està format per runa. Té forma de baldufa i rep aquest nom perquè pertany al d'una au mitològica de l'antic Egipte relacionada amb la mort.

El nom sembla, sens dubte, un mal auguri. Encara que si Bennu pot provocar danys a la Terra i fins i tot provocar la finalitat del món, es tracta d'un nom molt encertat.

Però el temps ho dirà... perquè per a la possible fi del món causat per aquest asteroide, hi hauran de passar uns quants anys.

L'amenaça de Bennu sobre la Terra: possibles dates per al fi del món

Després dels estudis preliminars realitzats fins aquest moment, se sap que Bennu pot impactar sobre la Terra. Tanmateix, podem estar tranquils: les possibilitats són d'una entre 1.750 per a l'any 2300. Tot i això, molt de compte amb el que pugui ocórrer en l'any 2135.

En aquest any serà quan llavors l'asteroide Bennu s'acostarà de manera significativa al nostre planeta. Encara que si ens fixem en la seva predicció de moviments, sembla que Bennu serà inofensiu.

Però un factor podria augmentar el perill de forma clara, és l'anomenat 'ull de pany gravitacional'. Aquest es tracta d'un espai en el qual, si circula l'asteroide, la gravetat de la Terra pot alterar la seva trajectòria.

D'aquesta manera, encara que 'a priori' sembli inofensiu el moviment de Bennu, l'entrada en joc d'aquesta circumstància pot alterar la previsió. La influència de la gravetat terrestre, per tant, pot modificar de forma clara l'òrbita d'aquest asteroide. A més, el vent i la gravetat solar poden ser factors que canviïn la previsió actual formulada per la NASA.

Cal recordar que aquesta previsió ha estat calculada per l'organisme d'estudi espacial americà després de dos anys de treball. Això és només la meitat de la durada de la missió, per la qual cosa es tracta d'una informació que podria canviar en els pròxims anys.

En qualsevol cas, és cert que 2135 i 2300 són dues de les dates en què la NASA apunta probabilitats (per ara, molt baixes) d'una possible fi del món. Si es donen els factors apuntats, aquests són els dos moments en què tindria més opcions d'arribar aquesta temuda situació.