Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una dona passa davant d'una oficina de l'atur, ia la part dreta, un home es lamenta amb una mà al cap

Si et negues a acceptar una feina per aquestes raons, et trauran l'atur molt ràpid

Això es considera per part del SEPE una infracció greu que pot suposar l'extinció de la prestació temporal o per sempre

Les persones que han perdut la feina i tenen dret a una prestació per desocupació, l'atur, han d'estar atentes. I és que segur que no els agradaria perdre-la per no seguir un dels requisits establerts per la normativa.

A més de la situació d'atur, les persones han d'acceptar de manera obligatòria col·locacions adequades. També han de participar en accions que incrementin les opcions de trobar una nova feina. És el cas, per exemple, de la formació professional.

Aquestes són les raons per les quals no et pots negar a acceptar una feina

Des del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) han volgut llençar un avís. Ho han de tenir en compte tots els aturats que estiguin cobrant l'atur en aquest moment i que no el vulguin perdre per cometre un error.

En aquest sentit, han deixat clar que factors com estudiar o tenir fills a càrrec seu no compten com a excuses per rebutjar una oferta de feina o un curs de formació.

La mesura entra dins del compromís d'activitat. Aquest és de compliment obligat per tots els aturats que tinguin dret a una prestació, sense importar si aquesta és contributiva o un subsidi.

Muntatge d´oficina del SEPE amb mà amb bitllets
Rebutjar una oferta o un curs sense causa justificada comporta sancions | Europa Press, Getty Images

Infracció greu cobrant l'atur

El SEPE considera una “col·locació adequada” la que s'ajusta a les capacitats professionals, a l'experiència i a la formació del treballador a qui s'ofereix. També es tenen en compte les condicions laborals i econòmiques.

Rebutjar ofertes de feina o cursos de formació sense causa major que es pugui justificar es considera per part de l'organisme com una “infracció greu”. A més, la conseqüència pot ser la pèrdua de la prestació per desocupació.

La primera vegada que això passa la sanció puja a 3 mesos. En cas de reincidència, s'amplia a 6 mesos. Si es torna a rebutjar una oferta laboral sense un motiu que es consideri vàlid o justificat, es procedirà a l'extinció de la prestació.

Excepcions a tenir en compte per a la desocupació

D'altra banda, també cal tenir en compte que hi ha certes excepcions. En aquests casos, el SEPE no podrà sancionar l'interessat per rebutjar una oferta de feina si:

  • El treballador demostra que l'oferta no era adequada per causes com ara horari incompatible, condicions salarials inadequades, excessiva distància al lloc de treball, etc.
  • El treballador té una malaltia greu o ha patit un accident pel qual no pot acceptar la feina.
  • El treballador està en procés d'adopció o acolliment familiar.