Primer plano de los pies de un bebé

Neix a Espanya un dels primers nadons amb covid-19 del món

S'està estudiant el cas per conèixer en quin moment es va contagiar el menor

Una mare ha donat a llum un nadó amb coronavirus a l'Hospital Universitari San Jorge d'Osca. En aquests moments s'està duent a terme un estudi sobre les circumstàncies que han propiciat aquest cas, ja que si es confirma seria un dels primers casos de transmissió de coronavirus durant un embaràs. Aquest dissabte s'ha confirmat la notícia mitjançant fonts del centre sanitari, els quals han assegurat a 'El Heraldo de Aragón' que el nounat es troba bé i sota vigilància pediàtrica. A més, han afegit que els nadons que han estat confirmats amb coronavirus no solen desenvolupar símptomes i, en cas de fer-ho, són símptomes molt lleus.

Segons les fonts mèdiques, a la mare la van sotmetre a una prova PCR abans d'ingressar seguint els protocols establerts. Aquests protocols han de seguir-se de tal manera que si sorgissin complicacions, els ginecòlegs i anestesistes sàpiguen com han d'actuar. Així, només néixer, se li van fer les proves de coronavirus al bebè, tal com se'ls fa a tots, i va ser en aquest moment quan el test va donar positiu, sorprenent els professionals.

És l'equip de pediatria l'encarregat de portar l'estudi sobre el cas, per tractar de determinar si la infecció va poder produir-se mitjançant la placenta o a través de les vies respiratòries un cop va haver nascut. L'última opció és poc probable, ja que el coronavirus no se sol detectar recentment contagiat, sinó que es detecta diversos dies després. En aquest cas, la prova PCR se li va fer al menor immediatament després del seu naixement.

Altres casos de nadons contagiats

Amb tot, si es confirma el cas, seria un dels pocs que s'han registrat a tot el planeta. Un nadó que va néixer el passat mes de març en un centre mèdic de París va ser el primer cas diagnosticat a un nounat durant l'etapa de l'embaràs, segons un estudi de 'Nature Communications'. Segons els informes, la mare del nounat hauria estat contagiada de coronavirus durant el tercer trimestre d'embaràs, de manera que se li va practicar una cesària d'urgències, segons l''Heraldo'.

Després dels primers informes de l'estudi, s'ha pogut conèixer que el virus va passar de la sang de la mare a la placenta, i d'aquí al nadó. De moment, a Espanya no es té constància de cap cas similar, de manera que podria ser el primer a registrar-se. Segons un estudi de la Societat Espanyola de Neonatologia, durant aquest passat estiu van néixer 670 nadons de mares que tenien coronavirus sense haver estat contagiats. L'estudi es va dur a terme a partir de les dades proporcionades per 82 hospitals espanyols.