Una parella caminant pel carrer amb mascareta

Les tres propostes del científic de la URV Àlex Arenas per evitar un segon confinament domiciliari

Ho ha fet a través d'un fil a twitter

El físic i investigador de la Universitat Rovira i Virgili, Àlex Arenas, és un dels experts més actius de les xarxes socials que s'encarrega sempre de donar el seu punt de vista sobre la gestió i l'avanç de la pandèmia del coronavirus. De fet, els seus models ajuden a predir amb força exactitud l'evolució del virus. Per exemple, va ser un dels primers a alertar de la necessitat de fer un confinament a la comarca del Segrià davant l'aparició de nous brots de coronavirus.

 

Les mesures per evitar un segon confinament

Doncs bé, el científic ha elaborat un fil a Twitter proposant tres mesures urgents que aplicaria per tal d'evitar un segon confinament domiciliari, una mesura que no vol ningú però que estem abocats a patir si les dades epidemiològiques segueixen l'actual ritme de creixement. En primer lloc, Arenas reclama que cal «aturar la presencialitat a les escoles i instituts de forma immediata durant mínim dues setmanes, recuperables a final de curs».

En el cas dels instituts, explica que passades les dues setmanes es podria continuar amb la modalitat en línia fins passat Nadal com a mínim. A més, durant aquests 14 dies d'aturada diu que s'haurien de comprar mesuradors de CO2 per totes les aules i aplicar els criteris de ventilació de la guia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

En segon lloc, proposa «instaurar de forma urgent un decret de teletreball per a tots aquells treballadors que s'hi puguin acollir per les característiques de la seva feina». D'altra banda, explica que cal «promoure una bateria d'actuacions dels serveis de risc laborals per a instaurar (via ajudes econòmiques) a tots els interiors laborals els mètodes adequats de ventilació, sota sanció si no es duen a terme». A més, reclama que cal un decret llei d'ús de mascareta a la feina als interiors.

Finalment, la tercera proposta passa, segons Arenas, per «controlar estrictament l'ocupació del transport públic, només podent fer servir els seients disponibles. Augment de freqüència i reserva en línia de seient en trens, i augment i control d'accessos als metros i busos». El científic de la URV ha citat al vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, o la portaveu del Govern, Meritxell Budó, entre d'altres al fil de Twitter. Ara caldrà veure si hi donen una ullada i estudien aplicar alguna d'aquestes propostes.