Diversos nens a l'entrada d'un centre escolar amb les seves motxilles a Figueres

Un nen de 12 anys, en coma irreversible després de fer un repte a Tik Tok

El repte, conegut com a 'blackout challenge', insta els usuaris a ofegar-fins a perdre el coneixement

És una realitat que cada vegada són més les persones les que s'uneixen als balls i a les proves de l'aplicació de moda: Tik Tok. La veritat és que el mal ús de les xarxes socials amaga una sèrie de riscos importants per a les persones i que, en el cas dels més petits, pot donar lloc a greus desencadenants com problemes de salut, trastorns i fins i tot la mort.

Reptes de tota mena, per a totes les edats i de diferents complexitats. Alguns desafiaments virals han acaparat el focus de totes les mirades i  s'han posat de moda en aquests últims anys, especialment en aquest últim 2020, com a desencadenant de les restriccions de mobilitat, entre d'altres, i dels períodes de confinament, que han portat amb si l'augment de l'ús de les noves tecnologies i d'aquesta mena de plataformes.

Molts d'aquests reptes posen contra les cordes la integritat física dels usuaris que les utilitzen, moltes vegades amb conseqüències terribles, tal com va passar en el cas del nord-americà Joshua Haileyesus.

Amb només 12 anys, el menor està ingressat en estat crític en un hospital d'Aurora, a Colorado, després d'haver estat trobat en estat d'inconsciència a casa seva el passat 22 de març. Tal com han pogut explicar els mitjans locals de la zona, el nen ha estat diagnosticat amb 'mort cerebral' després d'atrevir-se amb un perillós i absurd repte viral conegut com a 'blackout challenge', el 'desafiament de l'apagada'.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El 'blackout challenge' i el perill dels reptes virals

Aquesta mena de repte, que circula per aplicacions d'entreteniment com Tik Tok i cada vegada són més els adeptes que s'hi sumen, insta els usuaris a ofegar-fins a perdre el coneixement. Joshua, en concret, va utilitzar un cordó de sabata per emprendre el 'joc' i executar així el desafiament. Instants després, va acabar desplomant-se sobre el terra del bany de la seva residència familiar.

Moments després, el seu germà bessó va descobrir la situació i va veure Joshua estès a terra, de manera que va poder avisar perquè se'l traslladés d'urgència al centre mèdic més proper. De moment, el seu pronòstic de recuperació és molt poc optimista.

Durant aquests dies, els pares del petit han revelat als mitjans de comunicació que el petit Joshua feia servir aquestes xarxes socials en el seu dia a dia de manera habitual i que, gràcies a l'ús d'aquestes, s'havia interessat per algunes aficions com la cuina o tocar instruments com ara la guitarra.

En qualsevol cas, aquest és un problema que als menors els arriba ara des de ben petits, per la qual cosa és essencial l'educació encaminada cap al bon ús de les tecnologies i la xarxa, que comporten perills. «Això és una cosa que als nens se'ls ha de mostrar, se'ls ha d'ensenyar i aconsellar. Perquè això és una cosa molt seriosa», va declarar Haileyesus Zeryihun, el pare de Joshua, al 'The Denver Channel'. «No és una broma en absolut. És com si algú estigués sostenint una arma enfront dels teus nassos. Així de perillós és això», reconeixia.

Dilluns passat un grup de veïns i amics de la família es van reunir al Children's Hospital Colorado, on està ingressat el nen, per transmetre-li forces. «És un lluitador. Puc veure'l batallar. Prego per ell cada dia», confessava Haileyesus. «És dur veure'l estirat al llit. Jo els suplicava des del terra (als paramèdics), suplicant que em donessin una mica de temps, que no es rendissin amb ell. Si em rendeixo amb ell, sento que m'estic allunyant del meu fill», afegia.