Pla escorç d'una infermera preparant una injecció de la vacuna contra la covid-19

Un nen de 9 anys destrueix dosis i deixa sense vacunar als sanitaris d'un hospital

El menor va aconseguir desconnectar el sistema de refrigeració

Situació inèdita la que s'ha viscut al Brasil, un dels països més colpejats per la pandèmia del coronavirus. Enmig d'una vacunació que no avança tot el ràpid que el món espera, un petit 'error' ha fet malbé una bona quantitat de dosi. Concretament, els fets han tingut lloc en la localitat de Riu Bananal, situada en l'estat d'Esperit Sant, en el sud-est del país americà.

Un nen de tan sols 9 anys hauria desconnectat el sistema de refrigeració d'un total de 133 dosis, fent que siguin completament inservibles, segons detalla una recerca ja oberta. Es desconeixen, ara com ara, els motius que han portat al menor a cometre tal acte. Les dosis, de les vacunes de CoronaVac, estaven destinades als sanitaris que lluiten dia a dia contra el Sars-*CoV-2. 

Un vigilant vetllarà perquè incidents d'aquest tipus no tornin a ocórrer

Ara bé, segons la cadena brasilera de televisió 'Globo', l'incident no només ha afectat la refrigeració de les vacunes, sinó també a altres medicaments i fins i tot mostres de sang. Ara com ara, la Prefectura de Riu Bananal s'ha limitat a comunicar que el sistema ha estat reconnectat novament al generador del centre hospitalari, i que un vigilant de seguretat vetllarà el lloc durant la nit per a evitar que incidents similars tornin a ocórrer. 

Cal destacar que, després de descobrir el que havia passat, les primeres hipòtesis apuntaven a un possible acte de vandalisme, però els enregistraments de les càmeres de seguretat aviat van llançar llum sobre els fets. En les imatges es podia veure al petit desconnectant el sistema, deixant inservibles les vacunes en un país especialment calorós i humit. 

La vacuna de Moderna provoca la mateixa resposta immunitària amb la meitat de la dosi actual

Però no tot són males notícies, i és que un estudi desenvolupat als Estats Units (els EUA) ha revelat que la vacuna de la farmacèutica Moderna contra el coronavirus produeix el mateix nivell d'anticossos si s'usa la meitat de la dosi establerta. La recerca, publicada en la prestigiosa revista 'Vaccine', s'ha centrat en pacients de més de 18 anys sense risc d'infecció per Sars-*CoV-2, i que no havien rebut cap vacuna contra el patogen amb anterioritat. 

L'estudi conclou que aquells pacients que rebin la dosi completa, que se situa en els 100 micrograms, i els que reben la meitat, 50 micrograms, desenvolupen els mateixos nivells d'immunitat contra el virus, després de l'aplicació de la segona dosi. En definitiva, obre la porta a multiplicar les dosis disponibles actualment, en un moment en el qual hi ha importants problemes amb el subministrament de vacunes.

La importància d'administrar la segona dosi als vacunats

En total, van participar en la recerca 600 persones, 300 de les quals van rebre la dosi completa, i l'altra meitat només mitjana dosi actual. Uns 28 dies després de la vacunació, el grup vacunat amb la meitat de la dosi presentava una resposta immunològica menys forta que els que havien rebut la dosi completa. Ara bé, la situació va quedar igualada després de l'administració de la segona dosi. 


«Les respostes d'anticossos d'unió i neutralització es poden comparar de manera general en els participants que van rebre la vacuna amb la dosi de 100 micrograms, i la de 50 micrograms en tots dos grups d'edat», assegura l'estudi. El mateix també es refereix als efectes secundaris que han experimentat els voluntaris.


En concret, els efectes adversos més habituals han estat una molèstia o dolor en la zona d'aplicació de la injecció, mal de cap i una certa fatiga durant les hores posteriors a cadascuna de les dues inoculacions.