Foto d'uns nens escoltant les instruccions dels professors de l'escola

Els nens de l'escola de bressol Cobi de Barcelona beuen aigua contaminada

Així ho recull 'Metrópoli Abierta', que ha fet un seguiment del cas

Els nens de l'escola bressol municipal Cobi, situada a la Vila Olímpica (Sant Martí) han begut novament aigua contaminada, tal com informa 'Metrópoli Abierta'. A l'inici del curs escolar el centre educatiu va creure haver resolt la problemàtica amb les aigües contaminades tanmateix, no va ser així. Ara, l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) està valorant prendre mesures legals contra l'administració.

El passat 2019, al novembre, l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) va prohibir beure i cuinar amb aigua del centre perquè hi va detectar presència de metalls, per culpa de l'estat en què es trobaven les canonades, que estan fetes de coure. La intoxicació per aquest element pot causar diarrees, vòmits i altres afeccions. Per solucionar-ho, el centre va substituir una part de la xarxa d'aigües durant les vacances de Nadal del curs passat.

Així, el juny del 2020 l'Agència de Salut Pública de Barcelona va emetre un informe favorable envers la qualitat de l'aigua i tant l'IMEB com el Consorci d'Educació de Barcelona van donar per finalitzada la problemàtica. «A les famílies se'ns va transmetre que tot estava solucionat, però no ens van dir que no s'havia dut a terme la segona fase de les obres, només que l'aigua ja estava bé», explica la responsable de l'AFA Blanca Thiebaut al mitjà citat.

D'aquesta manera, els nens, que van iniciar el curs vigent al setembre, van consumir aigua de manera normal, obviant que el problema amb les canonades no estava resolt. Tal com recull el digital, segons la responsable de l'AFA, els dilluns els educadors de la guarderia deixen l'aigua córrer a totes les aixetes. Ara fa dos mesos, al novembre, un tap estava posat en una de les piques de l'escola. Un educador, després de veure-ho, va observar que l'aigua acumulada tenia un color blavís i, així, va informar direcció. Va ser aleshores quan una nova comprovació de la qualitat de l'aigua va demostrar que hi havia, novament, presència de metalls.

Les queixes dels pares

Posteriorment, l'AFA va demanar explicacions al Consorci d'Educació i a l'IMEB, però els seus membres consideren lamentable la resposta rebuda. «Les analítiques que el Consorci diu que es van efectuar de juny a novembre les va fer el mateix consorci, no l'ASPB, i quan ens dirigim al consorci per a preguntar-los si la salut dels nostres fills corria perill per haver estat ingerint aquesta aigua de setembre a novembre, només ens van respondre que havien fet les analítiques pertinents», recorda Thiebaut.

«Mai ens han ensenyat tot l'historial d'aquestes comprovacions, que és el que els venim reclamant, i no estan sent clars amb la informació que els estem demanant», assenyala en paral·lel. Tal, de fet, és la indignació que els pares valoren prendre mesures legals perquè l'administració asumeixi la responsabilitat.