Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de dos tipus de gelats diferents

Llença'ls si els tens a casa: Nestlé retira dels supermercats 9 nous gelats

Se sumen a la llarga llista de productes retirats per la presència d'una substància cancerígena

Els gelats de la marca Nestlé continuen sota l'ull de l'huracà. I és que fa més d'una setmana van saltar totes les alarmes després de la retirada del mercat de fins a 46 tipus de gelats de la marca.

Va ser una decisió immediata i dràstica que es va desencadenar després de l'avís del fabricant, 'Froneri'. El motiu no era altre que la presència d'una substància cancerígena anomenada òxid d'etilè (ETO).

Segons recull l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), es tracta d'una «substància activa en productes fitosanitaris que no està aprovada a la UE ni a Espanya. Una substància classificada com a mutagènica, carcinogènica i tòxica per a la reproducció».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Davant aquesta situació, no és estrany que la notícia hagi causat un gran impacte entre els usuaris de Nestlé i els responsables de la mateixa companyia suïssa.

De fet, ells mateixos han sigut els encarregats de demanar als supermercats i altres establiments alimentaris la retirada dels lots afectats.

No obstant això, ara la polèmica torna a estar damunt de la taula després que s'hagin sumat a la llista altres nou productes que ja estan sent retirats del mercat.

Nestlé retira del mercat nous gelats afectats per una substància cancerígena

La presència d'òxid d'etilè en diversos tipus de gelats no només ha afectat Nestlé. Altres marques com Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera i Smarties també s'han vist implicades en la llista que ha publicat FACUA-Consumidors en Acció.

L'associació està reclamant encaridament a les companyies que actuïn amb transparència i facin pública la llista completa dels productes afectats. Una petició a la qual s'han negat en reiterades ocasions.

Fins a la data, només han pogut accedir a aquestes dades a través de les filtracions dels treballadors dels supermercats. Sense anar més lluny, FACUA ha tingut coneixement dels últims nou productes afectats mitjançant una llista rebuda el 5 d'agost per gasolineres Cepsa amb botigues Carrefour.

Concretament, la nova llista inclou unitats pertanyents a 19 lots de les següents varietats de gelats:

  • Pirulo Mikolápiz.
  • Extreme Vainilla.
  • Con Extreme Tres Xocolates.
  • Nuii Ametllat amb Vainilla de Java.
  • Nuii Mascarpone amb Nabius Escandinaus.
  • Bombó Nuii Coco i Mango de l'Índia.
  • Gelat Chococlack.
  • Bombó Milka.

Facua exigeix a Nestlé la llista dels gelats contaminats amb òxid d'etilè

Després de treure a la llum els nous productes afectats per la contaminació, Facua ha tornat a exigir transparència. Però, de moment, ni les marques ni les distribuïdores ni l'AESAN han ofert una llista completa dels lots afectats.

L'agència dependent del Ministeri de Consum tan sols s'ha limitat a incloure a la seva web enllaços que redirigeixen a les pàgines de Mars i Nestlé relatius a l'alerta.

En el cas de Nestlé, la companyia tan sols es limita a afegir un avís on insten els consumidors a teclejar els sis primers dígits del lot de gelat que hagin adquirit.

A través d'aquesta fórmula els consumidors poden comprovar si el seu lot està contaminat. Un mètode que impedeix conèixer l'estat d'un producte ja consumit o l'envàs ja ha estat rebutjat.

A més, el fabricant 'Froneri' s'ha negat a oferir una llista pública dels productes afectats. Una decisió que ha contrastat amb la de 'Mars', l'únic fabricant que ha compartit amb els seus clients la llista dels productes retirats.

Entre els quals es troben determinats gelats de M&Ms, Snickers i Twix, comercialitzats per 'Frigo'.

«Des de 'Froneri' hem enviat comunicats personalitzats a tots els nostres distribuïdors perquè bloquegin els lots identificats que els van ser subministrats. Per tant, es tracta de llistats individualitzats per centre. Cal ressaltar que únicament estan afectats lots molt concrets de determinats productes», asseguren en un comunicat per defensar la seva postura.