Imatge del cim del Montseny nevat aquest dijous

Paisatge d’hivern al Montseny i al Pirineu en plena primavera

Les precipitacions que han caigut aquestes últimes hores han fet desplomar la cota de neu per sota dels 1.000 metres al nord de Catalunya, emblanquinant molts punts

Les primeres setmanes de primavera són de poc fiar i ens poden fer retrocedir a un hivern que, enguany, no ha pràcticament existit. És el que està passant aquests primers dies d’abril en què hem viscut l’arribada d’un embossament d’aire molt fred. D’aquesta manera, el fred ha fet baixar clarament la cota de neu, i les precipitacions caigudes al llarg del dimecres van ser en forma de neu fins als 900 o 800 metres, emblanquinant el Montseny, el Pirineu i les muntanyes de l’extremo nord de les comarques de Girona.

Un paisatge hivernal en plena primavera que deixa contrastos impressionants, ja que a molts punts les els arbres i les plantes ja es troben en ple procés de floració després de l’ambient primaveral de les últimes setmanes. Al Montseny s’han arribat a acumular fins a dos centímetres a les cotes més altes, però al Pirineu s’han superat els 20 centímetres pel damunt dels 2.000 metres. Uns registres destacats que han permès gaudir d’un blanc que crèiem perdut ja aquesta temporada. Aquestes són algunes de les imatges que ens ha deixat la nevada:

La població de Setcases, al Ripollès, s'ha llevat nevada
La població de Setcases, al Ripollès, s'ha llevat nevada | lavalldecamprodon.com

 

La neu torna divendres però a cotes més altes

Després d’un dijous força radiant que ha permès gaudir d’aquest paisatge ben nevat al nord de Catalunya, divendres arriba una altra tongada de pluges que escombrarà tot el territori fins dissabte a la matinada. Les precipitacions seran en forma de neu a 1.200 metres però pujant als 1.500, una cota més alta que no pas la de dimecres.

Per tant, la nevada tornarà a ser destacable al Pirineu a partir d’aquesta cota, sent possible que nevi també a la part més alta del Montseny. De cara al cap de setmana, el front ja haurà passat però quedaran ruixats de tarda típicament primaverals que seran en forma de neu a tan sols 800 metres al Pirineu. El que no havia caigut en setmanes ho farà aquests primers dies d’abril a alta muntanya.