Chalito

Luis Suárez, acusat d'explotació laboral al seu restaurant de Barcelona

Un portaveu de la UGT descriu les condicions dels treballadors de «tercermundistes» i parla d'«esclavisme pur i dur»

Fa prop d'un any i mig que Chalito, el restaurant del davanter del Barça Luiz Suárez, obria les seves portes a Barcelona. Un local en ple centre de la ciutat comtal que ara és en boca de tothom, no precisament per bones crítiques gastronòmiques. El bufet surt a la palestra per les «condicions tercemundistes» que suposadament pateixen els seus treballadors, segons avança 'Crónica Global'. 

Tot i que l'empresa de l'uruguaià assegura que «no li consten denuncies i que «ho consultarà amb la seva gestoria», fonts properes al local consultades pel mitjà citat confessen que la plantilla, de 30 treballadors, es troba en una situació límit. «Els van enganyar al firmar el contracte. Els van prometre que serien fixos des del primer dia i resulta que hi ha tot un any de prova», expliquen. 

Sembla que els treballadors tenen contractes de 40 hores, però en fan «cinquanta i moltes», «mal pagades» o de gratis, si són extres. «No tenen plus de nocturnitat, ni festius d'hivern, ni dies lliures per assumptes propis», afegeixen els testimonis. Els qui tiren endavant el restaurant del crack del Barçatenen només un dia festiu a la setmana i, si volen fer-ne dos, han d'optar per la jornada partida. 

UGT: «Esclavisme pur i dur»

Chalito
Chalito va obrir portes el passat 2017 a la Rambla Catalunya de Barcelona   | Instagram | @chalito.rambla

Tot i el dubte de si existeixen realment aquestes denúncies de manera oficial, UGT ha lamentat en declaracions a 'Crónica Global' que un restaurant «d'una persona tan coneguda» doni «tan mal exemple». Segons un portaveu de l'agrupació, el Chalito de Súarez té «unes condicions d'esclavisme pur i dur»: «És una situació tercermundista que pocs locals tenen». 

«Manipulen la llei per explotar els treballadors. No cobren les hores extra», comenten aquestes veus. Asseguren que els treballadors estan «cremats», desmotivats i a punt d'una «insurrecció».  «I si alces la veu, t'acomiaden per baix rendiment de manera fulminant», lamenten. 

Nous projectes gastronòmics de Suárez i el seu cunyat

L'empresari al capdavant és Ferran Moreno, el cunyat del crack del Barça. Tots dos són socis junt amb un tercer company. I el negoci els rutlla bé. Fonts properes al local, ubicat en una planta baixa, asseguren que «va com un tret». De fet, ja han obert un altre 'xiringuito' a Castelldefels i els rumors apunten a noves obertures d'establiments urbans a Barcelona.  

Al Cahlito cada vegada que Suárez marca un gol se serveixen 'xupitos' a tots els clients i, a més, tots els cambrers i cambreres llueixen una samarreta amb el número 9 mentre treballen, en honor a l'astre culer, tot i que en vista a les condicions en què sembla que treballen, potser no ho fan del tot a gust