Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb una mà traient bitllets del caixer i tres cercles amb els logos del Banco Santander, BBVA i CaixaBank

Ni el BBVA, ni el CaixaBank, ni el Santander: aquest banc és víctima d'una perillosa estafa

Amb l'augment de les noves tecnologies, les estafes bancàries estan a l'ordre del dia i cada cop són més sofisticades

Les estafes bancàries són a l'ordre del dia. Els delinqüents usen cada cop tècniques més professionals per dur a terme els seus fraus. Això fa que ja siguin diversos els bancs que s'han posat en alerta.

Amb l'objectiu de mantenir protegits els seus clients, ara una entitat ha llançat un missatge que es repeteix des de fa diverses setmanes. Els usuaris han de ser pendents de les comunicacions que reben.

Aquest és el banc afectat per aquesta perillosa estafa

Les últimes setmanes s'ha detectat un nou intent d'estafa que afecta els clients del banc Abanca. Els ciberdelinqüents utilitzen missatges SMS per suplantar la identitat d'aquesta entitat bancària.

La imatge mostra dos missatges de text que semblen ser intents de pesca. El primer missatge indica que s'ha iniciat sessió des d'un dispositiu nou i proporciona un enllaç per verificar l'acció. El segon missatge informa sobre una retenció de 500 EUR a una targeta per una compra a Amazon i proporciona un enllaç per cancel·lar l'operació si no es reconeix.
Aquests missatges són molt perillosos perquè semblen reals | Guardia Civil

L'objectiu és obtenir informació personal i financera dels usuaris. Aquest tipus de frau, conegut com a "phishing", és cada vegada més comú i sofisticat, per la qual cosa és crucial estar alerta i prendre mesures preventives.

La tècnica que es repeteix més és la de suplantar la identitat d'Abanca a través d'SMS. Al text del missatge se li diu a la possible víctima que hi ha un càrrec que mai no s'ha realitzat. També diuen que han detectat un accés no autoritzat al vostre compte.

Compte amb fer clic al missatge

Com sol passar en aquests casos, a l'SMS hi ha un enllaç. Com comparteix Alberto González, responsable de l'equip @roba de la Guàrdia Civil: "Et diuen que executis una acció, en aquest cas punxar un enllaç".

Aquest enllaç redirigeix a una pàgina web que imita a la perfecció el lloc oficial d'Abanca. Un cop allà, se sol·licita als usuaris que ingressin les seves dades personals i bancàries.

La pàgina web, encara que sembla una còpia exacta, no és oficial. Poden canviar coses com ara el domini. Per exemple, en lloc d'abanca.com, els delinqüents el canvien per un altre com abanca.se.

Conseqüències de l'estafa que suplanta Abanca

Si els usuaris cauen al parany i proporcionen la seva informació, els estafadors poden accedir als seus comptes bancaris i fer transaccions fraudulentes.

Això pot resultar en la pèrdua de diners i en problemes addicionals, com ara el robatori d'identitat. A més, resoldre aquestes situacions pot ser un procés llarg i complicat, que requereix la intervenció del banc i, en alguns casos, de les autoritats.

Com identificar un missatge fraudulent

Per evitar ser víctima d'aquesta estafa, cal saber com identificar un missatge fraudulent. Aquí hi ha alguns consells:

  • Revisar el remitent: els missatges oficials del banc Abanca provenen de números recognoscibles. Si el número és desconegut o sospitós, és millor no obrir el missatge.
  • Verificar el contingut: els bancs mai no sol·liciten informació personal o financera a través d'SMS. Si el missatge demana dades sensibles, és un senyal clar d'estafa.
  • No fer clic a enllaços: evita fer clic a enllaços inclosos en missatges sospitosos. En el seu lloc, visita el lloc web oficial del banc directament des del navegador.