Muntatge amb una carretera de diversos carrils amb cotxes circulant i una imatge d'algú conduint on es veu el velocímetre

Ni la DGT ho entén: posen més de 4.000 multes al dia per un únic motiu

El Servei de Trànsit Català sorprèn amb les dades de 2022

El 1997 el govern central va cedir les competències de trànsit a Catalunya. Això fa que no sigui la DGT qui s'encarregui del control de les carreteres a la comunitat. Qui és a les mans és el Servei Català de Trànsit, en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra.

Una cosa molt similar passa al País Vasc i a Navarra, on també es va prendre la decisió de cedir el control de les carreteres a les comunitats. D'això se n'encarreguen entitats semblants a la DGT, organisme que realitza el Codi de Circulació per a tot el país.

Trànsit de Catalunya compta amb diverses campanyes de control

A causa d'aquesta cessió, Trànsit de Catalunya actua a la comunitat de la mateixa manera que ho fa la DGT a la resta d'Espanya. D'aquesta manera, duen a terme campanyes de control diferents de les carreteres i sempre se centren, sobretot, en algunes infraccions.

Per exemple, en el cas particular de Catalunya, l'excés de velocitat s'ha convertit en el factor de risc principal a l'hora que es provoqui un accident. Per aquest motiu, aquesta infracció també és la protagonista de les campanyes, així com de les solucions.

Muntatge d´un accident de cotxes i una rodona amb un policia
Superar la velocitat té molt a veure amb els accidents de trànsit | España Diario TIPS, Industrial Photograph

El Servei Català de Trànsit compta amb 715 radars

Per a tot el territori espanyol, la DGT compta amb una quantitat aproximada de 2.500 radars. Per la seva banda, el Servei Català de Trànsit disposa de 715 radars. Aquesta xifra és força elevada i converteix Catalunya en la comunitat d'Espanya amb més radars.

Cal destacar que la xarxa de carreteres de la comunitat es compon de 12.000 quilòmetres, en comparació amb els 145.000 quilòmetres de la xarxa nacional de carreteres d'Espanya. Això és sense comptar amb aquests 12.000 de Catalunya, els 4.150 del País Basc i els 3.900 de Navarra.

Aquestes dues darreres comunitats també actuen al marge de la DGT, com ja hem comentat. En aquest sentit, analitzant la relació entre els radars i els quilòmetres, Catalunya compta amb un radar cada 16 km de carretera.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

En comparació amb la DGT, l'organisme nacional compta amb un radar per cada 58 quilòmetres. És a dir, les dades de la comunitat catalana multipliquen, i molt, les de la DGT.

Catalunya va imposar 4.200 multes al dia el 2022

Dues províncies que destaquen entre les altres a Catalunya són Barcelona i Girona. En el cas de la primera, compta amb 438 radars per als 2.031 quilòmetres de carretera. És a dir, un radar cada 4,6 quilòmetres, cosa que crida l'atenció fins i tot de la DGT.

En el cas de Girona, per part seva, compta amb un radar per cada 10,7 km, una xifra que continua sent elevada. Aquestes altes dades també fan que s'incrementi el nombre de multes que s'imposen a aquesta comunitat.

Muntatge de trànsit de cotxes i rodona d'una multa
Girona compta amb un radar per cada 10,7 km | Getty Images, Photo Images

El Servei Català de Trànsit va declarar el 2022 haver posat més de 30.000 sancions relacionades amb la velocitat. És a dir, ni més ni menys que 4.200 multes al dia.

Les dades destaquen en comparació amb la DGT a nivell nacional

Si ho comparem amb les dades a nivell nacional, des de la DGT van posar un total de 42.000 multes durant una campanya similar duta a terme el juliol del 2022. Això sí, la DGT les va posar en la seva extensió de 145.000 quilòmetres de carreteres.

Per la seva banda, el Servei Català de Trànsit ho va fer sobre només 12.000 quilòmetres. La DGT, en el seu cas, va posar 6.000 multes al dia en una xarxa de carreteres que multiplica per deu els quilòmetres de la de Catalunya.