DetAll d'un agent de trànsit fent un test d'alcoholèmia a un conductor

Ni gota d'alcohol: la nova taxa que vol imposar la DGT

No es podrà consumir gens d'alcohol abans de posar-se al volant

Ni una cervesa ni un xupito. A partir d'ara, els conductors no podran ingerir ni una sola gota d'alcohol si tenen pensat agafar el cotxe.

La DGT està en alerta constant per la seguretat de les carreteres espanyoles. És per això que les mesures que imposa són cada cop més dures.

L'alcohol en té la culpa

Segons la informació facilitada, aproximadament la meitat dels accidents de trànsit a Espanya són provocats pel consum d'alcohol o drogues. D'aquesta manera, les restriccions seran cada cop més estrictes per a evitar-los.

Control de carretera de la Guàrdia Civil
Aproximadament la meitat dels accidents són a causa del consum d'alcohol i drogues | GTRES

La nova mesura, que està en espera d'aprovació, prohibeix conduir si no dones 0,0 al corresponent test d'alcoholèmia.

Els motius són clars. Conduir sota els efectes de l'alcohol augmenta el risc de patir un accident. Es disminueixen els reflexos en el temps de reacció i la coordinació i la visió del subjecte s'alteren en gran manera.

Els menors, ni una gota

Per molt estrany que sembli, ni els conductors professionals, ni els novells, ni els transportadors de mercaderies es veuran afectats per aquesta nova norma.

Un jove sobre un patinet elèctric
Els menors d'edat cada vegada utilitzen més el patinet elèctric | Pixabay

La DGT ha volgut cridar l'atenció dels menors d'edat, que no podran consumir ni una gota d'alcohol.

Hauran d'estar totalment sobris per a conduir el patinet, bicicleta, ciclomotor o moto de menys de 125 centímetres cúbics.

Sempre s'ha d'evitar la copa de més

Actualment, la taxa màxima d'alcohol permesa per a conductors és de 0,25 mil·ligrams per litre en aire respirat o 0,5 grams per litre a la sang. Els conductors novells i els professionals tenen un límit més baix, de 0,15 mg/l a l'aire i 0,3 gr/l a la sang.

Un guàrdia civil de trànsit demanant la documentació a un conductor
Ingerir la quantitat d'alcohol permesa per la DGT no implica delicte | Europa Press

Conduir havent begut aquesta quantitat no es considera un delicte, però ha quedat més que clar que això pot influir a la conducció. Els riscos de patir un accident poden arribar a multiplicar-se per tres quan es consumeix alguna beguda alcohòlica.

L'esborrany de la nova Llei de trànsit, circulació de vehicles i seguretat viària modifica l'article 14 ja existent. D'aquesta manera, els menors no podran «circular per la via pública amb una taxa d'alcohol a la sang superior a 0 grams per litre».

Ho fem per vosaltres

El gran impacte dels patinets i bicicletes elèctriques ha estat el detonant d'aquestes noves mesures dissenyades per la DGT. Són molts els menors de divuit anys que utilitzen aquests vehicles per a desplaçar-se, i és per això que cal vetllar per la seguretat de tothom.

No obstant això, les sancions no els costarà pèrdua de punts, ja que els menors d'edat encara no disposen del carnet de conduir. El 'càstig' econòmic encara s'ha de determinar, ja que no s'ha estipulat la quantitat de les multes.

Avui dia, si superes la taxa d'alcohol màxima permesa, has d'abonar 500 euros i et treuen 4 punts del carnet. Si es dobla la taxa, la multa puja a 1.000 euros, i això comporta la pèrdua de 6 punts. En cas de ser reincident, la sanció arribarà al miler d'euros i oscil·larà entre 4 i 6 punts del carnet de conduir.

Part de darrere d'un carnet de conduir
Els menors encara no disposen del carnet de conduir per punts | cedida

Els canvis introduïts a la Llei de trànsit s'emmarquen en la planificació establerta per la Comissió Europea. L'objectiu principal és reduir en un 50% el nombre de persones mortes per a l'any 2030 i aconseguir una xifra propera a zero el 2050.