Una noia amb un termòmetre tocant-se el front

No et confonguis: els símptomes que diferencien la Covid-19 d'un refredat el 2023

Reconèixer els símptomes pot prevenir la confusió

Després de l'explosió de contagis de la Xina, el món sencer es torna a posar en mode alerta. Malgrat que la propagació de casos greus no ha arribat a la Unió Europea, encara queden petites escletxes de la pandèmia a Espanya.

Els experts ja ens ho havien avisat: tal com assenyalen, la Covid-19 encara no ha desaparegut de les nostres vides. Per això, és important prestar atenció a possibles símptomes que ens facin sospitar, especialment, si tenim en compte que alguns es poden arribar a confondre amb altres afeccions.

Com diferenciar la Covid-19 d'un refredat a l'hivern

L'hivern és l'època perfecta perquè la proliferació de virus i bacteris escampin a gust. L'auge de casos de grip i refredats fa que moltes persones experimentin alguns símptomes. No obstant això, molts també poden ser presents en casos de Covid-19.

Quan semblava que la pandèmia estava controlada i gran part de la població estava vacunada, van arribar noves variants per recordar-nos que, lluny de la realitat, això no havia acabat. De fet, la reducció d'algunes mesures higièniques també ha incrementat aquesta confusió.

Una dona mocant-se pel carrer
És difícil diferenciar alguns símptomes de la Covid-19 i un refredat normal. | Getty Images

Després de finalitzar l'ús obligatori de les mascaretes a la majoria d'espais, així com la menor necessitat d'adoptar altres hàbits com la distància social o la higiene de mans, la majoria de nosaltres ens hem relaxat. En aquest sentit, la necessitat de protegir-nos constantment ha disminuït, cosa que també ha deixat pas a una major probabilitat d'emmalaltir. Tanmateix, quan parlem d'emmalaltir no ens referim necessàriament a la Covid-19, sinó a qualsevol altra afecció.

Els símptomes que diferencien una de l'altra

Les malalties més comunes en aquesta època de l'any són els refredats, que, juntament amb la Covid-19, comparteixen diversos símptomes. És per això que, malgrat que els primers casos solen cursar de manera més lleu, encara queden dubtes sobre la seva diferenciació.

Repassant els símptomes més freqüents de la Covid-19, cal destacar principalment la febre, la tos, el mal de cap, el dolor muscular, la pèrdua d'olfacte i gana, la sensació d'ofec, el cansament extrem i l'afonia.

Com podem observar, en qualsevol altre cas de refredat també podríem experimentar-ne gran part. Tot i això, els experts assenyalen que la infecció per Covid-19 també presenta algunes diferències respecte al quadre de símptomes d'un refredat.

Així doncs, mentre que el més habitual en els primers casos és la febre, en aquells altres on la persona pateix un refredat poques vegades sol experimentar-la. Tot i això, la tos, el mal de cap i la congestió nasal són els que més fàcilment poden confondre'ns.

Foto d'una nena amb febre
La febre és un dels símptomes més característic de la Covid-19. | GETTY IMAGES

En qualsevol cas, davant del dubte, el millor és acudir a un hospital o centre de salut perquè ens facin una prova diagnòstica. És l'única manera que tenim de confirmar si, efectivament, és un refredat o Covid-19.

Kraken, la nova variant que posa el món en alerta

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) posa el focus d'atenció a la Xina, ja que és el primer país que ha patit els efectes devastadors de la nova variant Kraken. Aquesta, també coneguda com la subvariant XBB.1.5, s'està expandint.

Van començar sent casos aïllats al país asiàtic, però ara sembla estar afectant també altres països de la Unió Europea i els Estats Units. Concretament, ja n'hi ha 29 que s'han sumat a la llista d'estar en alerta.

Tot apunta que l'origen d'aquesta nova variant procedeix d'una descendència de la ja coneguda òmicron. Si mirem enrere, recordarem que aquesta variant és la més predominant fins ara a Europa. Tot i això, els experts assenyalen que, en principi, no seria més greu que les anteriors. El que sí que s'està investigant és la seva capacitat contagiosa, ja que hi ha casos on la reinfecció és més probable.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp