Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Manifestants a favor de la independència de Catalunya

El 'no' a la independència ja s'imposa clarament a Catalunya

La majoria defensa que es decideixi el futur del país en un referèndum

Independència sí, independència no, aquesta és la qüestió. 

Lluny han quedat aquells dies, quan l'expresident Artur Mas va passar a un segon pla del panorama polític català i va ser proclamat Carles Puigdemont com a nou president de Catalunya.

I encara més enllà, quan Puigdemont va declarar Catalunya com a estat independent durant trenta segons.

Estem vivint dues crisis mundials: la sanitària, a causa de la pandèmia de la covid-19 i la humanitària, provocada pel president Rus, Vladímir Putin, amb la guerra d'Ucraïna.

Tot i això, el moviment independentista segueix allà, viu. Encara que sembla que les tornes s'han girat.  Ja que mitjançant una enquesta realitzada, per determinar què pensen els catalans i les catalanes davant la independència, s'ha imposat el no.

El 53,3% dels enquestats no volen que Catalunya sigui un estat independent i el 38,8% sí que ho vol, segons l'enquesta Òmniubus del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO).

El formulari va ser  realitzat entre el 17 de novembre i el 17 de desembre del 2021 a 1.200 persones. 

Entre els votants dels partits independents continua predominant el sí

Els electors de Junts per Catalunya són els més favorables a la independència del poble català. És l'aposta del 93,2%. Després hi ha un 85,7% de la Candidatura de la Unitat Popular (CUP) i, per últim, els d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) amb un 82,1%. 

Sí a un referèndum

D'altra banda, una àmplia majoria, un 72,6%, creu que els catalans tenen dret a decidir el seu futur com a país votant en un referèndum. 

Així ho creuen també el 58,8% dels votants del Partit Socialista de Catalunya (PSC); el 46,1% dels de Ciutadans (Cs); el 40,9% dels del Partit Popular de Catalunya (PPC). Mentre que els votants del partit d'extrema dreta Vox només un 23,8% estaria a favor d'un referèndum. 

D'altra banda, un 48,9% considera que Catalunya té un nivell insuficient d'autonomia.

Davant la pregunta sobre què hauria de ser Catalunya, apareixen diferents opcions. El 34% aposta perquè continua sent una comunitat autònoma; el 30,7% un estat independent; el 19,7% un estat dins una Espanya federal; i el 8,4% diu que hauria de ser una regió d'Espanya.