Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d´una imatge de sequera amb una icona de pujada i una fotografia d´un plat amb oli d´oliva

«No n'hi haurà per a tothom»: la crisi amb l'oli d'oliva creix i preocupa a molta gent

El preu de l'oli d'oliva també està pels núvols a països com Itàlia

La pujada dels preus a causa de la inflació provoca molts problemes a milions de famílies a Espanya, però també d'altres països europeus. En aquest sentit, els preus dels productes agrícoles són dels que s'han disparat més.

Un dels productes que més criden l'atenció pel preu actual és l'oli d'oliva, ara més que mai conegut com a 'or líquid'. Aquest problema també es fa palès en països com Itàlia.

En aquest cas, l'oli d'oliva verge extra italià ha pujat de mitjana un 50% des de l'any passat, cosa que comença a preocupar tant els experts com els consumidors.

Les causes de la pujada del preu de l'oli d'oliva

El preu de l'oli d'oliva italià ha pujat per causes molt semblants al que ha passat a Espanya. En concret, destaca la greu sequera, així com la calor extrema, cosa que va provocar una frenada de la producció, amb un 37% menys que el 2021, al país.

Muntatge d´un carret de compra al passadís d´un supermercat i una rodona amb oli d´oliva
La sequera és un dels principals problemes de la manca d'oli d'oliva | Getty Images

D'altra banda, també criden l'atenció problemes com l'especulació, així com l'increment de la demanda de l'oli d'oliva a altres racons del món. És el que passa, per exemple, en el cas dels Estats Units, Alemanya i França.

Com indiquen els analistes Alberto Grimelli i Marcello Scorcia a Teatre Naturale: «La situació dels preus de l'oli d'oliva verge extra comença a assemblar-se a la de la Borsa, amb significatives fluctuacions especulatives pròpies dels mercats financers».

El canvi en el preu de l'or líquid

Els canvis en el preu de l'oli d'oliva criden l'atenció si els comparem amb els que hi havia fa només un any. En aquest sentit, el 2022, el litre d'oli d'oliva verge extra a l'engròs costava uns 4 euros per litre.

Tanmateix, actualment aquests preus de les cotitzacions majoristes s'han vist duplicats. Ara, hi ha xifres que poden arribar a superar els 8 euros el litre. I, com a resultat, el cost final és a prop dels 10 euros per litre a Itàlia.

A Itàlia avisen: «No hi haurà oli per a tothom»

Els analistes Grimelli i Scorcia, analitzant aquest panorama, avisen que: «No hi haurà oli per a tothom». Tot i això, aquests experts no són els únics que han arribat a aquesta conclusió.

Per part seva, el director general de l'Associació Italiana de la Indústria de l'Oli d'Oliva, Andrea Carrassi, ja va avisar que: «Està passant el que temíem al començament de la temporada: a causa de la baixa producció, el nostre sector corre el risc de no comptar amb la quantitat suficient d'oli per abastir el mercat els pròxims mesos».

Muntatge d'una cullera d'oli i una noia fent ordres
A Itàlia, el preu d'aquest producte pot assolir els 10 euros per litre | PixaBay

Aquesta és la previsió dels experts

D'acord amb els experts, un altre dels problemes és que aquest 2023, i seguint les dades, es pot afirmar amb molta probabilitat que la nova producció continuarà sent insuficient. No obstant això, podria ser una mica superior a la del 2022.

D'altra banda, també s'estan esgotant les reserves dels anys anteriors. Així ho indica Anna Cane, presidenta de FOOI: «La previsió és que els preus comencin a baixar només a partir del novembre del 2024, si les collites de l'any que ve són millors».

Altres causes relacionades amb la manca d'oli d'oliva

D'altra banda, hi ha més indicis que aquest producte serà aviat un destinat a les butxaques més riques. A Itàlia, per exemple, hi ha hagut un descens de la producció d'oli d'oliva verge extra des de fa 10 anys.

En aquella època, la producció era de 500.000 tones cada any. Això és perquè, segons el centre d'estudis Nomisma, el 42% de les empreses productores tenen menys de 2 hectàrees d'oliverars per cultivar.