Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persona sorpresa al supermercat

No només és l'oli: els altres aliments bàsics que no deixen de pujar de preu

Alerta per diversos aliments que estan augmentant el seu preu de forma alarmant

No només el preu de l'oli d'oliva està augmentant d'una manera força alarmant en els últims temps a Espanya. I és que, als supermercats, a més d'apreciar que l'or líquid s'està posant pels núvols augmentant respecte a fa un any un 59,5% el litre, hi ha més problemes.

Concretament hi ha altres aliments que ja estan pujant un 20%, i a continuació detallarem de quins es tracten. En general, els mitjans s'estan centrant a donar notícies sobre la gran pujada de l'oli d'oliva als supermercats. Una cosa que properament serà d'una manera similar a les taronges, patates o pastanagues.

Un altre producte que ha pujat de forma espectacular ha estat el sucre. Sabem que el nostre país importa gran part de la sacarosa que consumeix, i a causa dels impactes internacionals que hi ha hagut, i sobretot de les males collites, el sucre ha pujat prop d'un 43%.

No només puja l'oli: aquests aliments bàsics ja han començat a fer-ho

Però no només ens hem de quedar al sucre i l'oli. Facua ha denunciat que la pastanaga, la taronja, la patata i la poma han augmentat el preu des de finals del 2022 de manera considerable.

Muntatge de supermercat amb persona mirant preu de producte
Molt de compte perquè el preu de les fruites i hortalisses fresques està augmentant | Getty Images Signature

Estem parlant d'un 20% tenint en compte que en alguns supermercats el cost final d'aquests aliments pot arribar al 40%. Si ens fixem a l'IPC, la pujada és del 12% a les fruites fresques, un 14,2 en hortalisses i fins a un 22 a les patates.

Ara, cal centrar-se en els motius que han portat aquests productes a pujar on són actualment. De fet, la Unió de Petits Agricultors (UPA) i la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) tenen el problema ben clar.

Les patates, les taronges, les pomes i les pastanagues segueixen pujant de preu

A més a més, deixen clar que els productors no tenen cap benefici d'aquestes pujades tan espectaculars, desitjant que el preu d'aquests productes baixi com més aviat millor. Per exemple, si ens centrem en els productors de taronja, no sembla que tingui solució a curt termini. Sí, perquè l'arribada de les taronges d'altres països fa que es fixin els preus i que no provocaran que els costos baixin.

Una persona llegint l'etiqueta d'un producte al supermercat i un carro de compra ple
La pujada dels preus no només es percep amb l'oli, sinó que comença a afectar fruites i hortalisses | Getty Images Signature, Quality Stock Arts

I és que en començar aquesta campanya, que serà més curta en una dècada, el preu és un 23% per sobre de la mitjana d'aquest darrer lustre. Des de COAG es creu que la collita serà similar a la del 2022, encara que el descens és d'un 30% a Andalusia, regió la qual és la més productora de tot Espanya. I alhora, això mateix ja passa amb la poma.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

El que passa amb el preu de les pastanagues a Espanya

Si ens centrem en el cas de la pastanaga, les exportacions no són ni un terç de la producció nacional, que arriben a 407.000 tones. Tanmateix, s'espera que aquesta es mantingui estable, apunten des de l'UPA. A més, es posa el focus al fet que és possible que el creixement de la pastanaga s'hagi donat perquè s'està sembrant menys.

I la raó podia ser que les empreses conserveres i de congelament que reben més del 50% de la pastanaga espanyola no duen a terme correctament els contractes. Motiu pel qual per als agricultors no és gens beneficiós sembrar i collir pastanagues.

Mirant cap a la producció de patata, aquesta es troba estable i fins i tot fa dos anys va augmentar. Això sí, l'augment de preu de la creïlla té a veure amb una raó molt simple, i és que la inflació ha pujat.

Així doncs, cal veure sí una possible temporada de pluges ajuda que aquest creixement del preu dels aliments bàsics comenci a tocar al final. I és que si es donen unes bones collites, els preus baixaran de manera significativa.