Molt de compte amb els missatges sospitosos que t'arriben al WhatsApp, inclosos els dels teus «fills». La Policia Nacional ha alertat d'una nova estafa a través de la coneguda aplicació. En aquesta ocasió, els estafadors es fan passar per un familiar molt proper per intentar treure't fins a 3.000 euros.
No ens cansem de repetir que les estafes a través del mòbil poden arribar de moltes maneres diferents. Els ciberdelinqüents saben que algunes de les seves estratègies han esdevingut molt conegudes i ja no funcionen amb la majoria dels usuaris.
És per això que busquen un altre tipus de tècniques per passar desapercebuts. T'expliquem en què consisteix la darrera campanya d'estafa detectada a Espanya: es fan passar pels teus fills.
Així és la nova estafa a través de WhatsApp
El cos de seguretat de l'Estat ha avisat a través de les xarxes socials de l'última modalitat d'estafa amb què et podrien treure els diners. «No paguis, no piquis», han aconsellat els agents.
No és la primera vegada que WhatsApp pateix una «invasió» de missatges fraudulents per part de grups delictius. Aquesta vegada, les principals víctimes de l'estafa han estat els pares i les mares.
Per dur a terme l'operació, els estafadors escriuen als usuaris a través de la plataforma de missatgeria, fent-se passar pel seu fill. Com que és un número desconegut, les víctimes no el tenen guardat a la llista de contactes. Per no aixecar sospites, el suposat «fill» detalla que s'ha hagut de canviar de número de telèfon perquè el seu antic mòbil ha deixat de funcionar i no té accés a la targeta SIM.
Els estafadors et poden demanar fins a 3.000 euros
Un cop la víctima confia que realment es tracta del seu propi fill o filla, els ciberdelinqüents passen a la segona part del pla: demanar els diners. Els estafadors, que encara estan ficats en el rol de fill, demanen al progenitor si els pot fer una transferència bancària de part seva, ja que «no té la targeta a mà».
A continuació, procedeixen a compartir les dades del compte bancari al qual cal abonar l'import. La sorpresa ve quan els pares descobreixen la quantia sol·licitada que, en el cas compartit per la Policia Nacional, són fins a 2.900 euros.
Com sol passar en aquests casos, els ciberdelinqüents transmeten certa urgència i immediatesa als seus missatges per acaparar l'atenció de la víctima. Així mateix, li asseguren que li retornaran els diners, tan bon punt tornin a tenir la targeta a la mà.
Enginyeria social: el ganxo amb què intenten estafar
Segons l'empresa de ciberseguretat Avast, aquestes pràctiques són conegudes com a enginyeria social. El terme fa referència a l'ús de «tècniques psicològiques» per enganyar i dirigir el comportament de les persones. Això, traslladat a les ciberestafes, equival a la manipulació per aconseguir informació privada, com ara dades bancàries o claus d'accés.
Es tracta d'una maniobra molt utilitzada pels ciberdelinqüents, tal com hem pogut comprovar amb aquest cas. «Hi ha molts biaixos cognitius que els atacants poden explotar en benefici seu per furtar les dades privades de les víctimes als seus morros», reconeixen des d'Avast.
Segons la companyia de seguretat, la millor manera de no caure en aquestes estafes és saber detectar-les. Així doncs, davant del dubte, desconfia sempre dels missatges sospitosos. Investigar la font d'origen o fixar-te en els detalls del text poden ajudar-te a desemmascarar aquests fraus abans que sigui massa tard.
NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp