L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya ha publicat unes guies perquè els usuaris de les xarxes socials més conegudes puguin recuperar el seu compte. Són molt visuals i fàcils d'interpretar per a comptes de Facebook, Instagram, X, TikTok i LinkedIn que hagin estat hackejades.
Aquestes guies detallen els passos que cal seguir segons la xarxa social. En tots els casos, el procediment és pràcticament el mateix. En primer lloc, haurem d'intentar recuperar la contrasenya i, en segon lloc, i si no és possible amb aquesta primera opció, haurem de comunicar la incidència a l'entitat.
Per recuperar la contrasenya haurem de marcar l'opció de 'recuperació de clau', on ens demanarà que en creem una de nova. L'agència aconsella crear una contrasenya segura amb un rang de seguretat fort, ja que moltes vegades tendim a fer servir numeracions o paraules fàcils de deduir, vinculades a dades personals.
Si amb aquest primer intent no ha estat possible recuperar la contrasenya, cal comunicar la incidència a l'empresa, alertant del problema. Normalment, la companyia us demana emplenar un formulari amb una sèrie de preguntes relacionades amb el vostre compte.
Tot i que de vegades el procés de recuperació no és del tot reeixit, ja que moltes vegades l'empresa tecnològica no ofereix solucions específiques o el compte és impossible de recuperar. A més, l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya recomana tenir actualitzat l'equip, disposar d'un antivirus i no deixar connexions obertes.
Quines són les raons per les quals pirategen els nostres comptes?
En els darrers anys, aquesta incidència s'ha repetit centenars de vegades, arribant a assolir un increment del 300% entre el 2021 i el 2022. I el pitjor de tot, és que aquesta xifra va anar creixent a tot el món l'any passat.
Vivim en un món on 4.500 milions de persones tenen, com a mínim, una xarxa social. Per això els hackers tenen moltes possibilitats de fer negoci. Les finalitats són majoritàriament econòmiques.
Molts hackers utilitzen comptes amb molts seguidors per fer xantatge als seus usuaris i demanar-los una compensació econòmica per poder recuperar el seu compte. Una altra de les opcions és publicar missatges falsos des del perfil de la víctima i així aconseguir estafar els seguidors.
Un cas conegut va ser el dels perfils de Twitter de Barack Obama, Bill Gates i Elon Musk. Els seus comptes van ser piratejats i el hacker va aconseguir obtenir més de 700.000 dòlars mitjançant informacions falses en els tres perfils.
Altres vegades el hacker fa servir el perfil de la víctima per poder demanar diners als seus contactes i en molts altres casos la intenció és vendre seguidors. Així que pren nota perquè no et hackegin el teu compte i puguin robar la teva contrasenya.