Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Comprar una casa

No se sol dir: L'alternativa a la hipoteca per comprar un habitatge barat

Aquesta pot ser una bona alternativa, però no en tots els casos

Comprar una casa barata, encara que ho sembli, no ha de ser una missió impossible. Tot i això, és cert que, valorant el mercat i el panorama actual, demanar una hipoteca sembla haver-se convertit en un esport de risc.

En aquest aspecte, els préstecs hipotecaris han estat pujant des de fa mesos de manera gradual. Això ha passat després que el Banc Central Europeu decidís fer tres pujades en els tipus d'interès. L'objectiu és contenir la inflació.

Al juliol, el BCE va pujar els tipus d'interès 50 punts. Al setembre, 75 punts i, a l'octubre, 75 punts més. Això ha afectat de manera directa tots els que necessiten una hipoteca i també els que ja l'estan pagant.

El problema de les hipoteques a Espanya

Derivats d'aquesta pujada dels tipus d'interès duts a terme pel Banc Central Europeu, les hipoteques tornen a tenir problemes. Les variables, per la seva banda, augmentaran les quotes quan es renovin. En el cas dels nous préstecs hipotecaris, sense importar si són fixes o variables, es contracten tipus d'interessos més alts.

En l'actualitat, la majoria de les contractacions s'estan duent a terme amb un tipus d'interès que oscil·la entre el 2 i el 3%. Així ho recullen les darreres dades ofertes per l'Institut Nacional d'Estadística.

Bloc de pisos
La pujada dels tipus d'interès de part del BCE, un problema per a la hipoteca | GETTY IMAGES

 

Aquesta pot ser una bona alternativa a la hipoteca

Molts són els que es pregunten què és el que es pot fer per fugir de la hipoteca i no renunciar a comprar una casa. En alguns casos, demanar un préstec personal per adquirir l'immoble pot ser una bona alternativa.

Tot i això, cal tenir clar que això només és recomanable en el cas que la quantitat per comprar-la no superi els 100 mil euros. La raó és que, en amortitzar el préstec en menys anys, també es pagaran menys interessos en comparació amb la hipoteca.

Tot i això, cal pensar també que els préstecs personals compten amb un tipus d'interès molt més alt que les hipoteques. A més a més, els terminis d'amortització són menors.

Això sí, també cal pensar que tenen menys costos pel que fa a notaria, gestió i registre. A més, no cal pagar amb ells una taxació per a l'habitatge que volem adquirir.

El préstec al consum, un altre factor a tenir en compte

En aquest context, el préstec personal no és l'únic que es pot convertir en una alternativa a la hipoteca comuna. Un altre dels que es poden tenir en compte és el préstec al consum.

Habitatges
Hi ha una alternativa a la hipoteca de la qual no se sol parlar | GETTY IMAGES

En aquest cas, aquest tipus de préstecs solen tenir un tipus d'interès entre el 5 i el 8 per cent. De mitjana, els hipotecaris es mouen al voltant del 2,5%. A més, solen tenir un termini d'amortització de 10 anys. Una altra cosa que cal tenir en compte sobre aquests préstecs és que l'import màxim se sol situar sobre els 75 mil euros. De vegades, aquesta quantitat pot ser insuficient.

Després d'haver conegut aquestes alternatives, potser et preguntes quin de tots els préstecs pot ser més recomanable. De moment, la hipoteca és el més econòmic a llarg termini. No obstant això, requereix un desemborsament més gran al principi.

El préstec hipotecari, a més, està pensat perquè es torni a llarg termini, cosa que permet més comoditat en les quotes mensuals. En definitiva, demanar una hipoteca continua sent l'opció més recomanable. Això sí, sempre que no es tingui liquiditat per a un desemborsament de diners més gran des del principi.