T'imagines treballar fins als 70 anys per poder cobrar la pensió completa? És un dels temes de què més es parla a Espanya. Sobretot al fil de la reforma de les pensions. L'edat de jubilació sempre està a debat i, en aquesta ocasió, han estat les fonts del Govern mateix les que han parlat sobre aquest punt.
Un dels temes més comentats és sobre l'edat a què els espanyols ens haurem de jubilar en el futur. Tot ve arran de la poca sostenibilitat del sistema actual, que sempre està envoltat de polèmica.
En aquest sentit, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivà, ha volgut donar una mica de llum sobre l'assumpte. Gràcies a això, hem pogut saber quina és l'edat límit que s'estudia. Almenys, de moment.
L'edat de jubilació, a debat a Espanya
Cuca Gamarra, la secretària general i portaveu del PP al Congrés, va expressar que: «No passaria res per jubilar-se als 70 anys si l'expectativa de vida continua creixent».
Davant d'aquest assumpte, el ministre Escrivà va ser rotund en la contestació en una entrevista a RNE. De moment, el membre de l'Executiu no dona suport a aquesta edat i, de fet, ha descartat que l'edat de jubilació sigui als 70 anys en un temps proper.
Així mateix, ha assegurat que és «més que suficient» el top de 67 anys que es va establir de cara al 2027. Aquesta pujada gradual de l'edat legal de jubilació es va recollir a la reforma duta a terme el 2011.
Espanya, un dels sistemes de pensions menys sostenibles
Tot i això, cal tenir en compte que el sistema de pensions espanyol és un dels més «insostenibles del món». Així ho assegura l'índex de pensions global de l'Institut Mercer CFA.
Aquest índex ha tingut en compte l'assumpció de despeses impropis de la Seguretat Social per l'Estat. Tot i això, només ha fet que la nota del sistema de pensions hagi ascendit de 28,1 a 28,7 punts. És a dir, continua sent insuficient.
Per això, des de l'organisme es recorda que el sistema és dels més insostenibles de tots els 44 països que es van analitzar. Només és pitjor que el d'Àustria, amb 22,7 punts, que el d'Itàlia, amb 23,1 punts i que el del Brasil, amb 27,8 punts.
El període de càlcul amb prou feines s'ampliarà
D'altra banda, Escrivà també ha parlat de quant s'ampliarà el període de càlcul de les pensions. Actualment, aquest s'estableix en 25 anys i, segons les paraules del ministre, «es mourà poc». Això és el que ha assegurat:
«Ens mourem poc. Ho estem discutint amb els agents socials. Estem buscant un punt d'equilibri i de convergència, però no té a veure només amb el període de còmput».
Ha afegit que: «També amb el tractament de llacunes de cotització i la possibilitat d'excloure els pitjors anys. És un paquet conjunt». L'objectiu últim, en tot cas, no és reduir la quantia de les pensions de jubilació.
El Govern afirma que les pensions han de pujar amb la inflació
En aquest sentit, Escrivà ha afirmat que volen obtenir «predictibilitat» per conèixer quant pujaran tant les bases màximes com la pensió màxima. L'objectiu és deixar enrere l'arbitrarietat que es pensava en el passat.
El ministre ha explicat que: «El que hem dit és que la pensió màxima i la base màxima han de pujar amb la inflació». La pujada màxima que s'ha projectat als Pressupostos Generals de l'Estat per al proper any és d'un 8,6%. Tanmateix, aquesta mesura tampoc no ha estat exempta de polèmica.