Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Uns operaris treballen en una fàbrica i al cercle un munt de bitllets

Les nòmines que tindran una pujada en els pròxims dies: els empleats afectats

Milers de treballadors poden veure fortes pujades en les properes nòmines a causa d'un canvi important el 2024

El context econòmic actual és complicat per a milions de treballadors, que estan patint una important pèrdua del seu poder adquisitiu per la inflació. Tot i això, alguns rebran una gran notícia ben aviat: la pujada de la seva nòmina.

Milers seran els treballadors que veuran com cobren més a causa d'un canvi al Salari Mínim Interprofessional aprovat per a aquest 2024. Conèixer tot el que això implica és de vital importància per entendre les pujades.

Què és el Salari Mínim Interprofessional

En primer lloc, cal destacar que el Salari Mínim Interprofessional (SMI), és la quantitat mínima que un empleat per compte d'altri ha de cobrar per fer la feina a jornada completa. A més, no és una quantia fixa, sinó que pot anar variant.

Aquest límit queda fixat anualment pel Gobierno. L'objectiu, en aquest sentit, és que els treballadors tinguin garantit percebre uns ingressos dignes perquè puguin viure com mereixen després d'estar fent la feina.

Una persona maneja bitllets d'euro, i al cercle, una cartera amb bitllets i monedes
Les pujades estan relacionades amb l'SMI | Ptnimages, Kiki Nunchi

La relació entre l'SMI i les pròximes pujades de certes nòmines

Per a aquest 2024, el Consell de Ministres va aprovar una pujada de l'SMI, que va quedar fixada en un 5%. És a dir, la quantia ara queda als 1.134 euros mensuals repartits en 14 pagues o un total de 15.876 euros a l'any.

Per aquest motiu, els treballadors que guanyaven menys diners, a jornada completa, tenien dret a aquesta pujada. Tot i això, n'hi ha molts que encara no han cobrat part dels diners. Aquests la cobraran els pròxims dies.

La pujada de l'SMI tenia caràcter retroactiu

I és que cal tenir en compte que l'SMI va pujar al febrer, però de manera retroactiva. Això vol dir que els mesos previs a aquesta pujada (gener i febrer mateix) també tenien pujada salarial.

És per això que, en les nòmines següents, els empleats que cobren l'SMI havien de rebre a les seves nòmines la pujada, més els diners extra de les nòmines de gener i febrer. Les empreses tenien un marge de temps per pagar aquests diners endarrerits, marge que finalitza al maig.

Així, a la nòmina següent, els empleats que encara no ho hagin cobrat, rebran la diferència que hagin acumulat durant els dos primers mesos de l'any. Llavors no obtingueren l'increment de l'SMI corresponent.

És a dir, que a la pròxima nòmina podrien cobrar, a més del seu sou amb la pujada de l'SMI, els diners extra dels mesos de gener i febrer.