Bitllets damunt la taula

La norma imprescindible si jugues a la Loteria: podria costar-te un disgust

Has de tenir en compte un detall a l'hora de jugar a la Loteria

No juguis a la Loteria sense tenir clara una norma molt important. Milions d'espanyols es juguen la sort de forma recurrent, amb l'esperança d'emportar-se a casa un gran premi. Tot i això, cal conèixer molt bé tots els detalls dels sorteigs. I és que, un es pot emportar un gran disgust.

Un dels sorteigs més populars a Espanya és l'Euromilión, un joc d'apostes que se celebra dimarts i divendres a nou països. Espanya n'és un, i l'objectiu és encertar els números per emportar-se un pot milionari. La quantitat mínima són 17 milions i els diners es van acumulant.

El premi màxim lliurat fins ara és de 220 milions d'euros, i es va emportar un jugador britànic el 19 de juliol del 2022. Avui mateix, els jugadors opten a un pot de 103 milions si encerten tots els números. Però hi ha una norma del joc que cal tenir en compte si volen cobrar el premi.

Hi ha un termini màxim per cobrar els premis de la Loteria

Com a tots els sorteigs de loteria, l'Euromilión estableix un termini màxim per cobrar el premi. Si passat aquest temps el guanyador no ha reclamat el premi, aquest queda invalidat. Els diners es destinen llavors a causes socials o es retornen a les arques de l'Estat, segons les normes de cada país.

En cas d'Espanya, tots els premis no reclamats dels premis de loteria passen al fons del Tresor Públic. T'imagines guanyar 130 milions d'euros i adonar-te'n quan ja ha expirat el termini? Per evitar emportar-te un bon disgust, has de saber quin és el termini per cobrar la quantitat.

La façana de l'administració de loteria La Pastoreta de Reus, amb gent fent cua
Els jugadors de la loteria ho han de tenir en compte | Cedida

Has de saber que es tracta d'una mesura inflexible que a més ve clarament especificada a la normativa. Per tant, qualsevol al·legació que puguis fer serà en va i et quedaràs sense premi. Si teniu la sort de guanyar un d'aquests premis, el millor és no trigar gaire a cobrar-lo.

Termini màxim per cobrar-lo

Primer de tot, cal saber que el termini màxim per cobrar el premi de l'Euromilión varia en funció de cada país. A Àustria, per exemple, el període de reclamació no pot excedir els tres mesos. Al Regne Unit ia Suïssa el termini és de 180 dies després de la data del sorteig.

A Espanya, igual que a Bèlgica, Irlanda, Portugal i Espanya, el termini per cobrar el premi és de tres mesos. Els períodes més curts són a França i Luxemburg, on només tens 60 dies per reclamar la quantitat. En tot cas, si superat aquests terminis no ho has reclamat perds el teu dret sobre ell.

És important comprovar les apostes sempre després de cada sorteig, encara que pensis que és difícil que et toqui. No seria la primera vegada que un guanyador se n'adona fora de termini perquè havia oblidat comprovar la seva aposta. La normativa estableix clarament quins són els terminis.

Com cobrar el premi

Si has guanyat un premi de l'Euromilión has de seguir un procediment establert per reclamar-ho. Aquest procediment canvia en funció de la quantitat del premi. Per a quantitats menors de 2.000 euros el pots cobrar directament a qualsevol oficina de l'administració de Loteria.

Per a quantitats superiors a 2.000 euros, heu d'acudir a qualsevol de les entitats bancàries vinculades a l'administració de Loteria. Són Unicaja, Banc Sabadell, BBVA, CaixaBank, Ibercaja, Cajasur, Kutxabank, Abanca i Cajamar. Tenen l'obligació de donar-te el premi sense cobrar-te cap comissió.

Les entitats financeres no et poden cobrar comissió o recàrrec per lliurar-te un premi de loteria. Ni tampoc obligar-te a obrir un compte corrent al seu banc. Però això sí, Hisenda us traurà automàticament una part proporcional d'impostos en concepte d'impostos.