Una nena agafa una mascareta amb la mà

Què és el norovirus, el virus que preocupa per la ràpida transmissió entre infants

S'ha detectat un nou focus amb 50 alumnes infectats en una escola a la Xina

L'aparició del nou coronavirus el passat desembre a Wuhan, Xina, ha desencadenat una de les pitjors pandèmies de la història, tot i que al principi pocs s'ho van prendre seriosament. Per això, els epidemiòlegs van ara amb peus de plom davant l'aparició de noves amenaces, com la que acaba d'esclatar també a la Xina.

Es tracta d'un brot de norovirus, un patogen que produeix vòmits i diarrees, i que afecta de forma més greu als nens petits i la gent gran. Es tracta d'una infecció greu que preocupa els experts per la seva gran capacitat de propagació. El Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units defineix aquest nou virus com una inflamació de l'estómac que provoca una gastroenteritis aguda. El contagi es produeix en consumir aliments infectats, tocar superfícies contaminades o estar en contacte amb una persona contagiada.

Ara bé, el que de veritat té en suspens als epidemiòlegs és la rapidesa amb la qual s'estén. Només cal una simple partícula dels milers de milions que allibera una persona contagiada per transmetre el virus als altres. A més, les normes de prevenció són molt similars a les del coronavirus. Per això, el CDC recomana la higiene freqüent de mans, netejar o desinfectar superfícies, evitar el contacte amb persones infectades i, de manera més específica, rentar els aliments abans de consumir-los. Per ara, tots els esforços se centren a controlar el brot de norovirus i evitar el que va succeir amb el coronavirus causant de la Covid-19.

Les mesures de prevenció del coronavirus ajuden a aturar el norovirus

Estudis recents assenyalen que als Estats Units les mesures de prevenció contra el coronavirus han evitat la incidència del norovirus entre la població. Segons les dades, la introducció de les restriccions i les mesures sanitàries van reduir un 86% els brots d'aquest virus en nou estats de país.

La setmana passada van saltar les alarmes quan les autoritats sanitàries xineses van informar de l'aparició d'un brot de norovirus que va afectar 50 alumnes d'una escola a Zigong, a la província de Sichuan. Els nens es troben en bon estat, però en l'últim mes s'han succeït les infeccions de norovirus en altres escoles i universitats.

65 milions de contagis cada any

Cal recordar que el norovirus no és un virus nou, sinó que fa dècades que es troba entre nosaltres. El primer brot es va detectar als Estats Units el 1968 i provoca el 50% dels casos de gastroenteritis al país. Es calcula que uns 65 milions de persones es contagien cada any de la malaltia causada pel norovirus, per a la qual no hi ha tractament.

Els principals símptomes del norovirus són diarrea, vòmits, nàusees, mal de panxa, i de forma secundària febre, mals de cap i malestar general, apunta el CDS. A més, el virus pot comportar deshidratació i per això, davant la falta de tractament específic, els metges recomanen beure molt líquid.

Els epidemiòlegs recorden la importància de controlar els brots d'aquest tipus de malalties per evitar sumar noves amenaces en un context de pandèmia que té als sistemes sanitaris esgotats. La bona notícia és que el norovirus té un bon pronòstic, ja que la majoria dels malalts es recupera pocs dies després.