El Parlament no ha validat el decret que permet l'habilitació «transitòria» per continuar prestant els serveis d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) i estableix un termini de 15 mesos perquè el Govern presenti una llei. JxCat, ERC hi han votat a favor, la resta ha votat en contra, i el text no ha rebut prou suports, cosa que suposa un cop important per al conseller del ram, Ramon Tremosa, en una de les mesures clau per al seu departament. Tremosa, ha dit que s'ha arribat a una situació «alegal i d'inseguretat jurídica» pel gran grau de conflictivitat judicial que ha generat el canvi de model del 2010. I en aquest context, ha afegit que cal regular el servei «d'immediat». El debat ha estat marcat per la condemna de dos anys i mig de presó contra l'exdiputat de CiU Oriol Pujol per cobrar comissions en les adjudicacions d'ITV.
El Parlament fa caure una decisió clau de Tremosa
«Com que el Govern està en funcions, el decret pont intenta donar seguretat jurídica mentre no estigui aprovada la llei. El decret no dona avantatge competitiu a ningú», ha afegit el conseller Tremosa. El decret aprovat estableix que el Govern ha de presentar al Parlament en el termini de quinze mesos un projecte de llei de regulació de la ITV, disposa que mentrestant les cinquanta estacions fixes i les deu mòbils que presten aquest servei ho continuïn fent amb les mateixes condicions que fins ara i suspèn l'autorització de nous operadors fins que no hi hagi el nou marc regulador.
L'oposició carrega contra la decisió i hi mescla Oriol Pujol
El diputat de C's Martí Pachamé ha recordat que la família Pujol va posar les «brutes grapes» sobre aquesta qüestió, en referència a la sentència condemnatòria contra l'exdiputat Oriol Pujol per les adjudicacions de les ITV. El diputat del partit liberal ha exigit que es reguli per llei aquest servei d'una vegada perquè no hi hagi «ombres de dubtes». El diputat del PSC-Units Jordi Terrades ha considerat que el decret del Govern és «una puntada de peu endavant» i ha dit que al seu grup no li agrada la manera de resoldre el tema. En aquest sentit, ha defensat que cal una nova llei i que aquesta ha de ser una de les prioritats del primer any i mig de mandat del govern que surti de les eleccions. Terrades també ha assenyalat els «tripijocs» que hi ha hagut en aquest servei i la sentència condemnatòria contra Pujol.
Per la seva banda, el diputat dels comuns Lucas Ferro ha coincidit en definir el decret com a «puntada de peu endavant» i ha afegit que es tracta d'un «pegat». Una proposta del Govern que, segons Ferro, demana un «acte de fe» perquè els 15 mesos que s'estableixen per presentar una llei no és vinculant legalment. Pel diputat de la CUP Vidal Aragonès, el decret té com a objectiu mantenir l''statu quo' i limitar el terreny de joc. L'anticapitalista també ha recordat la sentència contra l'exdiputat. «Oriol Pujol, dos anys i mig de condemna per tràfic d'influències i cobrar comissions per influir políticament els que seien aquí a través de CiU», ha afegit.
El diputat del PPC Santi Rodríguez ha defensat que cal una nova llei «per obrir un nou escenari per a les ITV» que sigui més favorable per a la ciutadania. I ha lamentat que al Govern ja li vagi bé el model actual. El diputat dels populars també ha dit que el seus diputats no convalidaran una situació «d'alegalitat» de les estacions d'ITV.