Nova i polèmica decisió de l’aerolínia de baix cost Norwegian. Segons informa ‘El Economista’, la companyia començarà a cobrar la maleta de mà que vagi en cabina si aquesta no cap sota el seient davanter.
Així, i seguint la qüestionada decisió de Ryanair que va comportar que la companyia fos denunciada per fer cobrar l’equipatge de mà, sembla que aquest canvi s’implantarà «en breus» a Norwegian, tot i que sense una data exacta.
La maleta haurà de cabre al seient davanter
Des de l’empresa adverteixen que «els clients seran informats amb suficient antelació». A més, aquells bitllets que es comprin abans de la implantació d’aquesta nova mesura no es veuran afectats, i per tant encara no hauran de pagar la maleta de mà.
Tot i aquesta nova mesura, la companyia també ha anunciat que tots els clients podran optar per comprar el bitllet sense augmentar el seu preu: «Tots els clients, amb independència del tipus de bitllet que adquireixin, podran pujar a bord de la cabina una peça d’equipatge de mà que càpiga sota el seient davanter». Així, també han anunciat que les mesures per aquesta maleta també es veuran augmentades.
Si no es necessita una segona maleta, els clients podran optar per la tarifa més barata, la LowFare. Si les mesures són insuficients i es necessita «una segona peça d’equipatge de mà», s’haurà de «pagar un petit cost addicional abans de la sortida», o comprar altres tarifes: LowFare+, Flex, Premium o Premium Flex.
S'augmentaran les mesures permeses a l'equipatge
La raó per aquest canvi, segons informa l’empresa, és buscar una major puntualitat i «un vol sense estrès, agradable» per tots els passatgers: «El model de negoci de Norwegian es basa donar als nostres clients la llibertat d'elecció, i aquesta és també la base d’aquesta nova política». D’aquesta manera, el nou pes permès per la maleta facturada passa de 20 a 23 quilograms. Als bitllets Flex i Premium, el pes total de l’equipatge de mà passa de 10 a 15 quilos
Amb aquesta mesura, Norwegian espera recuperar els ingressos que han perdut durant aquests últims trimestres, on va haver de cancel·lar certes rutes perquè ocasionaven massa pèrdues per la companyia. Així, entre gener i setembre de 2019 l’empresa va guanyar 26 milions d’euros, un 83% menys que el mateix període de 2018.