Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Imatge de fons d'una persona segellant un document, amb una altra imatge d'un home sorprès mirant un telèfon

Els notaris envien un avís a tots els espanyols sobre les herències

Aquesta pràctica és cada cop més comuna a Espanya i revela un problema generalitzat

La mort d'un familiar és un moment molt dur. Perdre un ésser estimat suposa un enorme dolor emocional, i pot costar un temps assimilar que aquesta persona ha marxat. Acomiadar-se d'un pare, una mare, un avi o qualsevol altre membre és complicat.

Quan una persona mor, normalment sol deixar una herència per als descendents. Els fills són prioritaris i els altres integrants poden rebre la seva part proporcional. No obstant això, aquest tràmit pot derivar en problemes importants, com en discussions i baralles a les famílies per la quantitat rebuda.

Moltes persones han acabat enfadades de per vida per no arribar a un acord o per diferències en el lliurament de diners. Però també hi ha ciutadans que decideixen rebutjar l'herència, i cada vegada és més habitual. Segons les dades del Consell Nacional del Notariat, més de 55.000 persones van renunciar el 2023 al seu dret d'heretar l'any anterior.

Com es rebutja una herència?

Per renunciar a una herència a Espanya, els hereus han de seguir un procés que cal fer davant de notari. S'han de presentar documents com ara el testament, el certificat de defunció i la declaració d'hereus. A més, s'ofereix el dret a deliberar, que permet als hereus comprovar l'estat de l'herència per acceptar-la o rebutjar-la.

La causa principal que obliga els descendents del mort a rebutjar l'herència són els deutes. Els béns i patrimonis poden estar en negatiu, i és lícit no voler ficar-se en embolics i perdre diners.

Un altre motiu són els impostos que cal pagar en rebre l'herència. Molts ciutadans no disposen dels diners per afrontar aquesta despesa, i prefereixen no rebre res. Després hi ha altres coses on els hereus legítims prefereixen que altres familiars acceptin els béns i el patrimoni.

Els notaris assenyalen que aquesta pràctica és cada cop més comuna a Espanya. El 2023, les renúncies van augmentar un 1,1%, fet que suposa declinar una de cada sis herències. Els deutes poden ser molt elevats en certs casos, i el 'regal' que aparenten les herències de vegades amaguen dards enverinats.

Aquesta tendència posa de manifest que les herències no són tan maques com semblen. Allò que en principi s'intueix com un gran suport econòmic pot resultar tot al contrari.