Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'uns empresaris estrenyent-se les mans i les muntanyes de monedes d'euro

Els notaris resolen el gran dubte: quant costa fer un testament a Catalunya?

Malgrat el que moltes persones pensen, és força assequible

La possibilitat de morir abans d'hora és una realitat per a tothom. Davant d'aquesta situació, la manca d'un testament es pot convertir en un problema important per als possibles beneficiaris d'aquest.

Amb freqüència, es tendeix a evitar el tema de la mort i la planificació de què passarà després que un familiar mori. Tot i això, no afrontar aquest problema pot comportar dificultats i conflictes innecessaris per als éssers estimats que queden enrere.

Quan algú mor sense haver fet testament, el seu patrimoni i béns poden quedar en uns llimbs legals. És a dir, sotmesos a procediments de successió que varien segons les lleis de cada jurisdicció. Aquests processos poden esdevenir complicats i lents, cosa que afegeix una càrrega a la ja difícil situació emocional que enfronten els familiars i amics de la persona difunta.

La manca d'aquest pot donar lloc a disputes familiars sobre com es distribuiran els béns o qui serà el tutor dels fills menors, entre altres assumptes. Fins i tot, amb aquests desavantatges, moltíssimes persones moren sense haver redactat un testament. Els motius poden ser diversos, com ara no creure que sigui necessari o no haver planificat el fet de fer-ho.

Muntatge amb una dona jove i una dona gran en un gimnàs i un cercle amb unes mans envellides
És ràpid, senzill i positiu per als familiars beneficiaris. | Getty Images Signature, Jacob Lund

Per desconeixement, hi ha una altra raó per la qual no es fa aquest pas. Moltes persones saben que fer un testament val diners i pensen que és costós. Ara bé, les creences poden estar allunyades de la realitat.

És car fer un testament?

La resposta és senzilla i directa: no. Fer un testament, un document oficial importantíssim per al futur de la teva família, no costarà més de 100 €. De fet, aquesta és la quantitat més alta que podries pagar.

El preu de fer-ne un és pràcticament irrellevant pel que fa als avantatges que genera als beneficiaris. En cas que hi hagi herència, però hi manqui el testament, el repartiment podria ser molt més complicat.

No coneixem el preu fix d'un testament, però sí el preu mitjà: 38 €, segons el Consell General del Notariat. Normalment el preu oscil·la entre 38 € i 60 €, depenent d'algunes variables, per exemple: l'extensió del document, la notaria que s'atorgui per a la seva signatura o si el testament és hològraf. Com més llarg i més prestigiosa sigui la notaria, més gran serà el preu que caldrà pagar-hi.

Per què és tan recomanable fer un testament?

Des d'aquest organisme recorden que és molt senzill de fer. Només cal ensenyar el DNI i expressar la teva voluntat sobre el repartiment de béns. A més, és revocable, per la qual cosa es pot modificar totes les vegades que calgui i, en aquest cas, la darrera versió serà la que tindrà valor.

Un testament té múltiples beneficis, com ara la designació de tutors per a fills menors, cuidadors de mascotes i decisions mèdiques en cas d'incapacitat. També pot reduir la càrrega fiscal per als hereus.

Muntatge amb dues persones grans parlant i un cercle amb bitllets d'euro
Fer un testament abans de partir és molt recomanable. | Getty Images

A més, permet desheretar hereus forçosos en circumstàncies específiques, com ara: manca d'alimentació, abús físic o psicològic, abandó, corrupció, pèrdua de pàtria potestat o intent d'homicidi.

Els hereus forçosos comprenen en primer lloc els descendents de la víctima i, en absència d'aquests, els ascendents. Si no hi ha ni descendents ni ascendents, el cònjuge vidu és considerat l'hereu forçós.

Tot i que la paraula herència té una connotació positiva, és possible renunciar-hi segons un testament. Ara bé, això requereix formalitzar la renúncia en un document notarial. És important destacar que les conseqüències fiscals d'aquesta renúncia variaran segons la causa. Entre les quals destaquen si és en benefici d'una altra persona, una renúncia simple o si passa abans o després que venci el termini de prescripció de l'Impost de Successions.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!