Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cartell d'avís d'un radar proper

Si el radar que acabes de passar fa això, t'ha multat: prepara la cartera

Hi ha trucs per saber si hi ha o no un radar en un punt concret

En el cas que siguis conductor, ja t'hauràs fet a la idea que comparteixes carretera amb un dels dispositius més importants de la DGT. Parlem dels radars, elements que ajuden a mantenir la seguretat a les vies.

Tot i que el seu objectiu és bo, la veritat és que també és un dels grans enemics dels qui es posen al volant a causa de les multes. Si preguntes, l'opinió que rebràs serà negativa gairebé del tot.

Per aquest motiu, cal destacar que són molts els conductors que volen saber si hi ha alguna forma o truc per conèixer si un radar de la DGT està o no actiu. En principi, t'avancem que sí que poden existir alguns consells que pots posar en pràctica.

Molts radars de la DGT estan buits

Tot i que són molt temuts per gairebé tots els conductors, la veritat és que allò que no tots saben és que la majoria dels radars que hi ha a Espanya estan buits. És a dir, són més les caixes que hi ha per col·locar-los que dispositius. 

I si et preguntes per què passa això, el mateix Pere Navarro, director de la DGT, ha comentat alguna vegada que, la majoria de vegades, només amb l'avís de radar ja n'hi ha prou per aconseguir l'efecte que es busca. És a dir, que els conductors redueixin la velocitat.

En aquest punt, una altra de les coses que primer se'ns passen pel cap, amb aquesta informació a la mà, és com es pot saber si hi ha o no un radar dins de la caixa. I és que aquest és un dels temes que més preocupen els que agafen el vehicle.

Primer pla d'un radar a una carretera
A Espanya hi ha moltes caixes de radars buides | OCU

Doncs si tu també vols saber si hi ha algun truc per descobrir-ho, el primer que has de saber és que fer-ho és força difícil. I la raó és que, de forma general, se sol passar davant seu a alta velocitat, cosa que fa que fixar-se bé sigui complicat. D'altra banda, una altra de les raons és que, encara que sí que existeix algun truc, passar-ho de la teoria a la pràctica tampoc és gens fàcil.

Com saber si hi ha un radar fix?

Un dels trucs per saber si un radar fix existeix, el més conegut, és conèixer-ne la ubicació. En aquest cas, es col·loca al lateral dret de la via, a dins d'una caixa. I ara bé, el truc per esbrinar si aquesta caixa és buida o no és mirar dins d'aquesta. Tanmateix, això és una cosa que es fa després, és a dir, després d'haver passat davant del dispositiu.

Muntatge d'una carretera espanyola amb una imatge d'un radar
Fixar-te en si la caixa està connectada al corrent, pot servir-te d'ajuda per saber si té dins un radar | Europa Press

Per això, si vas massa ràpid, si hi hagués un radar, ja hauria saltat. Però, per saber-ho al 100%, has de veure si la caixa està connectada a alguna font d'alimentació. No obstant això, és una cosa molt difícil, fins i tot encara que vagis a 90 km/h.

Per això, el que pots fer per comprovar-ho és aixecar el peu de l'accelerador. També pots frenar directament, però ves amb compte, ja que això pot augmentar el risc de col·lisió amb altres cotxes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Així ho pots saber als radars de pòrtic

Un altre dels casos que has de tenir en compte està relacionat amb els radars de pòrtic. Darrere dels panells lluminosos de la DGT hi ha espai per col·locar aquests dispositius. Això és una cosa que sol generar dubtes als conductors.

En aquest punt, només en el que et pots fixar és en si en un dels pals laterals hi ha una escaleta. Si existeix, vol dir que els operaris han de pujar a la part superior per realitzar el manteniment, de manera que potser hi ha un radar.