Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb uns peatges a l'autopista i una mà subjectant diversos bitllets d'euro

La notícia que tothom espera sobre els peatges a Espanya: a punt de confirmar-se

El govern havia anunciat el cobrament per circular per diferents autovies

Des de fa mesos s'ha especulat molt sobre la possibilitat que s'implantés un nou sistema de peatges a les autovies espanyoles. En principi, entraria en vigor a partir del 2024. Però, les últimes hores, la situació ha fet un gir.

Finalment, el sistema de pagament per ús de les autopistes no s'implantarà. Almenys en les dates previstes inicialment. El govern ha plantejat aquesta possibilitat a la Comissió Europea a canvi d'accelerar la implantació del ferrocarril com a alternativa sostenible, publica El País.

La intenció de Moncloa era instaurar aquest model de peatges . Així ho va transmetre almenys a Brussel·les el 2021 amb el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Era una de les condicions que es va marcar per obtenir gairebé 70.000 euros en transferències i préstecs dels fons europeus.

A l'esmentat document es fa esment a la posada en marxa d'un model de pagament per l'ús de determinades carreteres. Allò va generar controvèrsia, tant entre la ciutadania com a l'àmbit de la política. Aquesta mesura va ser aprofitada per l'oposició per carregar contra el president del govern.

Muntatge de la vista exterior d´una parada de peatges i una rodona d´una senyora en un cotxe pagant un peatge
El govern descarta ara els peatges a les carreteres | Getty Images

En els debats previs a les eleccions, el candidat popular Alberto Núñez Feijóo va intentar posar contres les cordes Pedro Sánchez amb aquest assumpte. Mapa a mà li va preguntar si «cobraria totes les autovies d'Espanya».

Optimisme amb la decisió de Brussel·les

Les negociacions amb la Comissió Europea no estan del tot tancades, però des del Ministeri de Transports es mostren optimistes. La mateixa ministra confirmava fa uns dies davant dels mitjans que encara estaven abordant aquesta qüestió amb Brussel·les.

Algunes fonts expliquen a aquest mitjà que la intenció de l'Executiu «és no aplicar cap sistema de pagament per ús». De moment, aquest organisme analitza la proposta espanyola, tot i que hi ha diversos senyals que conviden el govern a ser positius. Tot queda pendent que la Comissió ofereixi pròximament una resposta oficial.

A Brussel·les encara estan immersos en la revisió del conjunt del pla de recuperació. Un portaveu indica que «s'han produït progressos i les discussions amb les autoritats espanyoles estan en marxa». Tot això amb l'objectiu de finalitzar l'anàlisi en el menor termini de temps possible.

La implantació d'aquest model de peatges havia despertat força malestar entre la població. Des del govern havien assenyalat alguna vegada que en el cas de tirar-ho endavant haurien de comptar amb el suport del sector del transport.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Apostar més pel ferrocarril com a sistema de mobilitat sostenible

En aquesta negociació amb Brussel·les, l'Executiu ha plantejat una sèrie d'alternatives perquè li permetin fer marxa enrere en els plans inicials. A canvi de retirar el cobrament per l'ús d'autovies es comprometen a reforçar el tren com a alternativa de mobilitat. Tant pel transport de viatgers com de mercaderies.

Una carretera en dos sentits i amb diversos carrils i a un costat una imatge d'una mà amb molts bitllets
La intenció de l'Executiu era cobrar unes quantitats per circular per les autopistes | Getty Images, Hemera Technologies

Contemplen la bonificació dels cànons ferroviaris perquè resulti més econòmic fer els trasllats mitjançant aquest mitjà. Es valora molt menys contaminant. A més, també van mostrar la intenció d'invertir en la modernització del sistema ferroviari.

Aquesta condició quedaria recollida a la llei de mobilitat sostenible que està previst aprovar més endavant. S'hi mostra l'especial interès per «millorar la planificació, la coordinació i l'eficiència de les polítiques de transport públic». Al mateix temps, se li concedeix una gran rellevància a la digitalització d'aquests mitjans.

Un altre dels objectius que es marquen són el «finançament per a la conservació i manteniment de les infraestructures públiques». Tot per tal de dotar el país d'una xarxa de transport ferroviari més potent.