Fernando Simón en una roda de premsa

Nou avís de Fernando Simón a la població: marca una nova data

Fernando Simón sap fins a quina data continuarà pujant la incidència de la Covid-19 a Espanya

Fernando Simón s'ha tornat a dirigir als espanyols aquest dilluns 20 de desembre des de Còrdova per parlar sobre la Covid-19. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha deixat clar que l'augment de la incidència pel coronavirus a Espanya no té a veure amb la variant òmicron. Abans de participar en unes jornades sobre la incidència de la pandèmia en persones grans, Simón ha entrat de ple en una qüestió sensible.

«»

Segons l'especialista, la situació epidemiològica actual a l'estat espanyol, «encara que en part es pugui deure a la variant òmicron, no n'és conseqüència fonamentalment». «El problema que tenim a Espanya i l'increment que tenim de la incidència», segons ha informat, «va començar abans que la variant òmicron ocupés cap espai».

Simón prediu les setmanes que continuarà pujant la incidència de la Covid

Pel que fa a la incidència acumulada a Espanya, que ja supera els 600 casos per 100.000 habitants els últims catorze dies, Simón ha estat poc optimista. Segons ell, «hem d'esperar que en les pròximes dues o tres setmanes seguirà pujant la incidència, encara que esperem que no gaire de pressa».

Així, Simón s'ha dirigit a la població, de qui espera, i així ho ha manifestat, que «sigui sensata i segueixi les mesures que s'aprovin. Però, sobretot, que la població, que sap perfectament quines mesures de protecció personal s'han d'aplicar, les apliqui de la millor manera per mirar de reduir els riscos», ha assegurat.

Pla de perfil de Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries
Fernando Simón avisa: El coronavirus podria créixer després de Nadal a Espanya | Europa Press

El director del CCAES ha admès que hi ha països a Europa on la variant ha guanyat espai i hi ha hagut més problemes. Aquestes circumstàncies «s'estan tractant amb les mesures de control importants, així com que es van controlar les altres», segons Simón. Per a ell, «a Espanya se'ns estan ajuntant ara mateix les dues coses, i alguna cosa haurem de fer», ha lamentat.

S'han de cancel·lar els esdeveniments socials per Nadal?

Sobre les mesures restrictives que poden establir les comunitats o el mateix govern central respecte de les reunions socials, Simón creu que s'haurien de mantenir mentre es pugui. «En cas que no es pugui», ha admès, «no». Tanmateix, Simón ha apuntat que «hi ha alternatives per fer les coses de manera que els riscos siguin menors». Amb tot, l'especialista ha recordat la preocupació que hi ha amb la nova variant, encara que ha insistit que, en qualsevol cas, cal repensar «la manera com ens comportem».

Diverses persones fent un sopar de Nadal amb barrets de Pare Noel i mascareta.
Les trobades socials per Nadal poden provocar que es dispari el nivell de contagis de Covid | iStockPhoto (DisobeyArt)

A parer de Simón, és molt difícil que abans del 10 o el 15 de gener la situació epidemiològica millori, «no només per l'evolució que estem portant, sinó per les festes que s'apropen». A més, Fernando Simón ha considerat que «el que no podem pretendre és fer les coses com es feien abans que aparegués el coronavirus i pretendre que no existeixi la transmissió».

L'opinió de Simó sobre la nova variant òmicron

Per al director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, si bé «hi ha alguns indicis sobre l'òmicron, encara no estan comprovats». Encara no està demostrat que l'òmicron «escapi a l'efectivitat de la vacuna o sigui menys eficaç, però la vacuna ens està ajudant». En conclusió, segons Simón, «no té res a veure el que està passant ara amb el que passava en situacions similars fa un any. Però continua havent-hi un percentatge de població important sense immunitzar».