Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de les mans d'una persona utilitzant un mòbil i les lletres de Policia Nacional d'un cotxe

Nou avís de la Policia: aquest número de telèfon et pot deixar sense diners

Encara que sembli el contrari és una estafa on caure és molt senzill, per això la preocupació de les autoritats

A l'era digital, les estafes telefòniques han esdevingut una amenaça constant. Recentment, la policia ha emès una advertència sobre un número de telèfon que et podria deixar sense diners.

Amb l'objectiu que no hi hagi més víctimes, les autoritats llancen diversos consells i alertes als ciutadans. I és que caure al parany dels estafadors és més senzill que mai.

Aquesta és l'estafa de què adverteix la Policia

La Policia ha identificat un número de telèfon que està sent utilitzat per dur a terme una nova i sofisticada estafa. Aquesta comença a WhatsApp i es coneix com el frau del treball o dels “likes”.

Mans d'una dona sostenint un mòbil amb el logo enmig de WhatsApp, de fons un ordinador
L'estafa comença en rebre un WhatsApp d'un número desconegut | Getty Images

Primer, les víctimes reben un missatge desconegut oferint-los una feina molt senzilla. Se sol basar a donar "likes" o seguir diferents perfils a les xarxes socials, d'aquí el seu nom. A canvi, la persona obté diners per això.

Perquè les víctimes confiïn, els estafadors es fan passar per representants de marques i empreses conegudes. Quan la persona accepta se li demana que faci una tasca molt senzilla com a prova i que després enviï una captura.

Aquesta estafa és molt sofisticada i caure-hi és molt fàcil

Quan la persona envia aquesta captura l'estafador fa un petit pagament per Bizum. D'aquesta manera sembla que l'oferta és real. Però la policia adverteix: no cal caure al parany.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
Els estafadors ofereixen diners a canvi de fer tasques senzilles | Ptnimages, Leung Cho Pan

Tot seguit, el timador diu a la víctima que la comunicació seguirà via Telegram. A més, us dona un codi de treball que us ha de donar a una altra persona. A la segona plataforma, un suposat comptable ofereix l'oportunitat de guanyar més diners unint-se a un grup.

En aquest grup, altres falsos treballadors comparteixen els guanys que aconsegueixen fent tasques senzilles com les anteriors. L'objectiu, però, és que la víctima inverteixi els seus diners per aconseguir beneficis molt més sucosos.

Quan la persona fa la transferència, els estafadors no tornen a aparèixer. La policia adverteix que, si s'acaba caient al parany, es poden perdre tots els diners que li havien promès.

Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
La Policia aconsella ignorar qualsevol missatge o trucada sospitosos | Getty Images

Com protegir-te d'aquesta estafa segons la policia

La Policia ofereix diverses recomanacions per protegir-vos d'aquesta estafa:

  • No responguis missatges de números desconeguts: si no reconeixes el número, és millor no contestar.
  • Verifica la identitat: Si reps un missatge o trucades sospitosos, contacteu directament amb la institució que suposadament us va escriure.
  • No comparteixis informació personal: mai revelis dades sensibles per telèfon o WhatsApp, llevat que estiguis absolutament segur de la identitat del número que truca.
  • Informa la policia: si sospites que has estat víctima d'una estafa, contacta immediatament les autoritats.