Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una bombeta encesa penjant del sostre

Nou cop al rebut de la llum a Espanya

La vicepresidenta quarta i ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha estat clara en aquest sentit

Espanya encara la cinquena setmana des que el passat 1 de juny va entrar en vigor el nou sistema de tarifa de la llum. L'establiment de franges horàries que donen diferents preus al consum ha provocat un augment dels rebuts dels abonats. De fet, diverses entitats de defensa dels consumidors ja han posat el crit al cel per la gran i sobtada pujada de la factura elèctrica a casa nostra.

El passat 24 de juny, el govern espanyol intentava calmar els ànims aprovant una rebaixa del 21 al 10% de l'IVA de l'electricitat. Però la mesura, que va frenar la pujada de forma massa lleugera, no va acontentar als consumidors, que es queixen que les elèctriques segueixen ingressant les mateixes quantitats. En els últims dies hem vist com el preu del kWh anava en augment: aquest dimecres registrava la tercera tarifa més alta de la història.

La situació es prolongarà durant mesos: la pujada de la llum ha vingut per quedar-se

Lluny d'intentar arreglar la situació, sembla ser que la pujada de la llum va per llarg i els elevats preus es mantindran. Així es desprèn de les paraules pronunciades aquest dijous, 8 de juliol, per la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. La titular de les competències d'energia ha advertit que els alts preus de les últimes setmanes es mantindran durant els pròxims mesos.

Segons Ribera, tant els consumidors domèstics com els industrials hauran de resignar-se perquè els preus actuals es mantindran per mesos. Ho ha dit en la seva intervenció d'avui al fòrum Nueva Economia, en una conferència davant desenes de persones. La vicepresidenta del govern espanytol ha assegurat que, tot i que l'executiu vol pal·liar els efectes d'aquesta pujada, les mesures no podran ser immediates.

Per a Ribera, la solució es troba en el fet que el 100% del sistema elèctric del nostre país pugui proveir-se sense dependre de combustibles internacionals. Això podria contribuir a controlar els costos de producció de l'electricitat i, per tant, rebaixaria el preu dels rebuts de l'electricitat. Ribera ha defensat el Govern actual, amb el qual diu que la producció elèctrica en aquests paràmetres ha passat del 25 al 12%.

En qualsevol cas, la vicepresidenta i ministra per la Transició Ecològica ha subratllat l'advertiment que els rebuts es mantindran alts almenys durant els propers mesos a Espanya. Al seu torn, ha volgut defensar la rebaixa de l'IVA aprovada pel govern espanyol i ha admès que s'ha d'anar més enllà en aquest sentit. Així, ha aclarit que vol revisar el model fiscal de totes les energies a Espanya.

Un nou model de factura elèctrica que ha representat un augment en els rebuts a final de mes

No hi ha dubte que l'origen de la polèmica sobre l'augment de la factura elèctrica es troba en el moment en què van canviar les tarifes. Va ser l'1 de juny quan es van establir franges horàries punta, vall i planes: s'assegurava que consumir electricitat en hores vall seria més barat. I és cert, és més barat que a les hores plana i punta, però igual o una mica més car que abans del canvi de sistema tarifari.

A més, les hores vall comprenen, al marge del cap de setmana, les hores de la matinada. I això vol dir que conciliar l'ús dels electrodomèstics de més potència amb la vida familiar es fa especialment complicat. El missatge del govern espanyol és ara molt clar: aquesta situació es prolongarà, almenys, durant diversos mesos més.