Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La rambla de Barcelona buida i amb dues motos policials

«Tornar al toc de queda és l'única solució a Espanya»

Diversos experts advoquen per restringir la llibertat de moviments per mitigar la cinquena onada de Covid

Els experts en salut pública es lamenten que la cinquena onada de Covid ja sigui un fet. Per això, plantegen algunes solucions per intentar amortir-la. Així doncs, diversos epidemiòlegs advoquen per tornar a implantar el toc de queda per mitigar els efectes d'aquesta nova onada.

Molts tenen clar que el gran focus són els menors de 30 anys. En algunes regions, ja es registren 2.000 contagis per 100.000 habitants. De moment, Sanitat no veu viable tornar al toc de queda i apunta a les comunitats perquè estableixin mesures restrictives sobre l'oci nocturn.

«No és culpa seva», opina en 'Nius' Jesús Cabrillana, portaveu de la Societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene (SEMPSPH). «És que els ha transmès el missatge que estem sortint de la pandèmia i s'han eliminat gairebé totes les restriccions. Fan el que els deixen fer, però és que el que poden fer és perillós pel que fa a contagis», es lamenta.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La necessitat del toc de queda, segons els experts

Cabrillana posa el focus en com ens comportem en ambients nocturns, més que dins dels locals. «Ara mateix, el que està claríssimament relacionat amb l'augment de la incidència no és tant l'oci nocturn. És la celebració d'esdeveniments massius, siguin espontanis o organitzats», explica.

«Això va relacionat amb l'oci nocturn. Però els locals no són tant problema perquè el seu aforament està controlat, en teoria l'ús de mascareta és obligatori...», argumenta.

«Però les festes alcohòliques tenen més risc perquè, tot i ser a l'aire lliure, no es manté la distància de seguretat. Tampoc es fa servir la mascareta, perquè ja no és obligatòria. Per exemple, la celebració de l'Orgull a Madrid, per parlar de l'últim esdeveniment massiu, portarà un repunt en 15 dies, estic segur», prediu.

L'epidemiòleg considera que a les celebracions de l'Eurocopa han sorgit molts contagis. «Encara que siguin a l'aire lliure no es respecta la distància, hi ha consum d'alcohol i la gent es relaxa, no usa la mascareta...», confessa.

«Sense comptar altres factors, solament des del punt de vista cientificotècnic, fins que no hi hagi una immunitat de grup cal seguir amb les restriccions. Sobretot, parlo d'aquelles que en cada moment posen de manifest que poden estar relacionades amb l'augment de la incidència».

A més, advoca per limitar la llibertat dels moviments de les persones en aquests àmbits. «Desgraciadament, s'ha vist que encara que els empresaris ho facin bé, si els usuaris no ho fan bé la Covid, es propaga», es lamenta.

«Són situacions molt difícils, el consum d'alcohol, el tabac, la desinhibició. Tot això afavoreix que es relaxin les mesures, per això cal tornar al toc de queda. L'única manera de tallar la transmissió és coartant llibertats i és una pena, però és així», recalca.

Per què hauria de ser obligatori l'ús de la mascareta?

D'altra banda, Daniel López Acuña, epidemiòleg i exdirectiu de l'OMS, afirma que la raó d'aquesta nova onada és una barreja de factors. «El fet d'haver aixecat les restriccions al llarg de dos mesos. Comença quan acaba l'estat d'alarma, toc de queda, tancaments perimetrals, ús de mascareta i relaxació de limitacions en esdeveniments massius».

Alhora, Acuña creu que la mascareta hauria de tornar a ser obligatòria en exteriors «perquè no estem mantenint la distància». A part de la tornada de la mascareta o del tancament de l'oci nocturn, també advoca per un altre tipus de mesures.

«Per exemple, la gent que ha tornat a les últimes setmanes de Salou a Navarra, després festes de fi de curs o vacances. Tenia una positivitat del 50%, així que cal fer un rastreig exhaustiu, localitzant tots els contactes de cada positiu, aïllar-los...».

Realitzar cribratges abans dels esdeveniments en llocs tancats

Álex Arenas, investigador i professor de la Universitat Rovira i Virgili, exposa una altra mesura de gran importància. «Per a la celebració d'esdeveniments massius organitzats caldria fer test d'antígens abans de la seva obertura», sentència.

En la seva opinió, cal realitzar un cribratge abans de qualsevol esdeveniment en un lloc tancat. «Tindríem cert control, perquè sense ells, si en un esdeveniment hi ha 158 positius, l'endemà són 300. Si amb antígens només s'escapen uns pocs d'aquests 158 contagiats, hi haurà molts menys l'endemà», apunta.