Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pluges

Nou episodi de ruixats aquesta tarda a Catalunya: 4 comarques en alerta

Les pluges podrien afectar el litoral sud i alguns punts de muntanya

Tornen els ruixats en alguns punts de Catalunya aquesta mateixa tarda. Després d'un cap de setmana convuls referent a la situació meteorològica, a partir d'aquest migdia es podrien repetir alguns episodis de pluja al litoral sud i a diversos punts de muntanya del nord del país segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Aquest dilluns, s'han pogut veure diversos intervals de núvols i a partir d'aquest migdia la cosa podria anar a més. Segons el Meteocat, en quatre comarques, situades al litoral sud, podrien tornar les pluges: el Tarragonès, el Baix Camp, el Baix Ebre i el Montsià serien les afectades per aquest nou episodi d'aigua. 

Tanmateix, tal com s'ha esmentat anteriorment, en alguns punts de muntanya del nord de Catalunya, com a la Vall d'Aran, també podria caure algun petit ruixat. Així ho ha fet saber el Servei Català Meteorològic (SCM) a les seves xarxes socials.

«Dilluns amb intervals de núvols i algun ruixat a partir de migdia al litoral sud i a punts de muntanya del nord del país».

Creen una nova eina per saber la predicció del temps

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha anunciat aquest dilluns la incorporació d’un nou producte web que té com a objectiu mostrar la predicció de precipitació a una hora vista generada a partir de les darreres imatges procedents de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD).

Aquest nou servei, que s’anomena ‘Advecció radar’, es pot consultar a partir d’ara al web de l’SMC. La metodologia implementada es basa en l’obtenció d’un camp de moviment de la precipitació a partir de les tres darreres imatges disponibles de radar. Llavors, s’extrapola l’última imatge a una hora vista.

Aquesta predicció, com totes, té un cert grau d’incertesa que està bàsicament relacionada amb canvis en el desplaçament de les àrees de precipitació i en els processos de creixement i decreixement de la intensitat de precipitació. D'aquesta manera, sempre existirà un marge d'error.

La metodologia emprada permet tenir en compte part d’aquesta incertesa, i això es fa generant diferents prediccions a partir de la introducció de petits canvis en la intensitat de precipitació. El producte final s’aconsegueix a partir de la combinació de totes elles.

Aquest producte no oferirà una bona predicció en cas d’algunes tempestes que tenen moviments anòmals o autònoms, així com les que es poden quedar encallades en un mateix punt a causa de condicions locals.

El producte d’advecció radar s’actualitza cada sis minuts amb l’entrada d’una nova imatge de radar. La seva resolució temporal és també de sis minuts i té un horitzó de pronòstic d’una hora, és a dir, cada 6 minuts s’actualitzaran 10 noves imatges de predicció.